Süphan Dağı efsanesinde anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz

Süphan Dağı efsanesinde anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz
Süphan Dağı efsanesinde anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, ülkemizin farklı yerlerinin coğrafi özelliklerini anlatan edebî ürünlere başka hangi örnekleri verebilirsiniz?

Sarp kayalar, dik yamaçlar ve dağlık özellikleri bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde Van Gölünün kuzey kısmında bulunur. Adilcevaz ve Patnos dolaylarında yükselen Süphan Dağına çıkabilmek için Adilcevaz yetkililerinden izin almak gereklidir. Malazgirt, Ahlat, Patnos ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Süphan Dağı, Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında çıkılmaya daha çok müsaittir.

Süphan dağı efsanesi

Süphan Dağı efsanesi, iki sevgilinin aşklarıyla anlatılıyor. Siyabent ile Hace isminde iki genç birbirlerine deli gibi aşıktırlar ve arzuları evlenmektir. Ancak aileleri buna karşı çıktığından, bu iki sevgili kaçmaya karar verirler. Süphan Dağı eteklerinde gece vakti buluşurlar. Süphan Dağı zirvesine tırmanmaya başlarlar.

Tırmanışta sevgililer yoruldukları için dinlenmek durumunda kalırlar. Süphan Dağı uçurumunda dinlenen sevgililer dinlendikleri esnada, Siyabent Hace'nin dizlerine başını yerleştirir. Siyabent biraz sonra yorgunluktan uykuya dalar. O esnada onlara doğru geyik sürüsü yaklaşır. Sürünün lideri olan erkek geyik, iki sevgiliyi gördüğü anda sürüyü durdurur. Erkek geyik onları rahatsız etmemek için bunu yapar.

Tüm bunlara şahit olan Hace'nin gözlerinden yaşlar Siyabent'in yüzüne düşer. Siyabent kalkıp ona neden ağladığını sorar ve geyiği görür. Siyabent sevgilisine 'Seni ağlatan geyiği bulup ciğerlerini söküp sana getireceğim.' der.

Bir süre sonra omuzunda geyikle sevgilisinin yanına gelir. Geyiği yatırıp bıçağıyla ciğerlerini sökmek için harekete geçer. Geyik can havliyle tekmeler savuşturur. Siyabent o esnada uçurumdan düşer. Bunu gören sevgilisi Hace, dayanamaz kendisi de uçurumdan atlar. Efsaneyi farklı yapan ise iki sevgilinin düştükleri yerde, her yıl karlar eridikten hemen sonra iki gül açar. İsmiyle belirtildiği gibi bu olay bir efsanedir. Doğrulu hakkında herhangi bir yorum yapılması çok mümkün değildir.

31
3
45
157
1
1
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.