Sürekli rüzgârlar

Sürekli rüzgârlar
Sürekli rüzgârlar hangileridir, alize, batı ve kutup rüzgârları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya üzerindeki sürekli basınç alanları (Ekvator, 30°, 60° ve 90° enlemleri) arasındaki hava akımına bağlı olarak meydana gelen rüzgârlardır (Görsel 1.62). Sürekli rüzgârlar yıl boyu aynı yönde ve sürekli eser.

Alize rüzgârları: Her iki yarım kürede 30° enlemi üzerindeki dinamik yüksek basınç alanından Ekvator üzerindeki termik alçak basınç alanına doğru eser. Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğudan güneybatı yönüne, Güney Yarım Küre’de ise güneydoğudan kuzeybatı yönüne doğru eser. Ekvator çevresinde karaların doğu kıyılarına yağış bırakır. Ekvator’da ısınarak yükselen bu rüzgârlar, yerden yaklaşık 3 km yükseklikte Ekvator’dan 30° enlemine doğru esen rüzgâr akımı ters alizeleri oluşturur.

Batı rüzgârları: Her iki yarım kürede 30° enlemlerinden 60° enlemlerine doğru iki dinamik basınç alanı arasında eser. Kuzey Yarım Küre’de güneybatıdan kuzeydoğu yönüne, Güney Yarım Küre’de kuzeybatıdan güneydoğu yönüne doğru eser. İki dinamik basınç arasında kalan orta kuşak karalarının batı kıyılarına yağış bırakır. Ayrıca 60° enlemlerinde kutup rüzgârları ile karşılaşır ve bu alanda yıl boyu etkili cephe alanı oluşturur.

Kutup rüzgârları: Her iki yarım kürede kutup noktalarında üzerindeki termik yüksek basınç alanından, 60° enlemleri üzerindeki dinamik alçak basınç alanına doğru eser. Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğudan güneybatı yönüne, Güney Yarım Küre’de güneydoğudan kuzeybatı yönüne doğru eser.

3
1
0
1
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.