Surname, surre alayı ve paşmaklık nedir

Surname, surre alayı ve paşmaklık nedir
Surname, surre alayı ve paşmaklık nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Surname: Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin sünnet törenlerini ve kadın sultanların evlenme törenlerini betimleyen yazılı eserlerdir. Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Surre Alayı : Osmanlı Devleti’nde, surre adı verilen yardımları Hicaz’a götürmek üzere törenle yola çıkarılan topluluk. Surre-i Hümâyûn Alayı veya Surre Alayı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Surre Emini adıyla bilinen bir kurum, İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardımları ve armağanları götürmüş olan topluluktur. Surre-i Hümâyûn Alayı, İstanbul'dan törenle uğurlanılırdı.

Paşmaklık: Osmanlı Devleti’nde Osmanlı hanedanından evlenen kızlara veya padişahın eşlerine verilen miri topraklardır. Paşmaklık, diğer adıyla arpalık, Osmanlı'da evlenen hanedan üyesi kızlara veya padişahın eşlerine verilen miri arazilerdir. Padişahın annesi, kızları ve hanımlarının ihtiyaçları için devlet tarafından tahsis edilen arazidir. 17-18. yüzyıllarda yaygınlaşmıştır.

1
0
0
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.