Surre-i Hümayun alayı nedir

Surre-i Hümayun alayı nedir
Surre-i Hümayun alayı nedir, Surre-i Hümayun nedir, Osmanlı Devletinde Surre-i Hümayun ve Surre Alayları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Surre-i Hümâyûn Alayı veya Surre Alayı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Surre Emini adıyla bilinen bir kurum, İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardımları ve armağanları götürmüş olan topluluktur. Surre-i Hümâyûn Alayı, İstanbul'dan törenle uğurlanılırdı. Arapça surre hükümdar tarafından Mekke’ye gönderilen paralar ve armağanlar ve Farsça Homāyūn kutlu veya padişah ile ilgili anlamındadır.

Osmanlı padişahları hac mevsiminden önce İstanbul’dan Haremeyn’e (Mekke ve Medine’ye), oranın en ileri gelenlerinden en yoksullarına varıncaya kadar dağıtılmak üzere, özel bir tören ve alayla para ve hediyeler gönderirlerdi. Buna “surre alayı” (surre: para kesesi) denilirdi. Topkapı Sarayı önünde toplanan padişah ve davetliler, Mekke ve Medine’ye gönderilecek mektupları ve yardım torbalarını, okunan Kur’an eşliğinde teslim ederler ve özel olarak süslenmiş develere yüklerlerdi. Üsküdar’dan yola çıkan surre alayı, kalabalık törenlerle uğurlanır ve karşılanırdı. Peygamberimize duyulan sevgiden dolayı onun soyundan gelen seyyit ve şeriflerin ihtiyaçları karşılanır, onlara da hediyeler gönderilirdi. Osmanlı Devletinin bu geleneği, Peygamberimize olan sevgisine ve nezaketine çok güzel bir örnektir.

3
3
3
3
1
3
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.