Sürtünme kuvvetini azaltmak için neler yapılabilir

Sürtünme kuvvetini azaltmak için neler yapılabilir
Sürtünme kuvveti nedir ve nasıl azaltılabilir, sürtünmeyi azaltmak için alınabilecek önlemler nelerdir, yüzeylerin hareketli cisimlerin hareketine zıt yönde uyguladıkları kuvvete sürtünme kuvveti denir. Sürtünme kuvveti hareketi zorlaştırır.

Kuvvet, duran bir cismi harekete geçiren, hareket halindeki bir cismi durduran, cisimlerin şeklini, büyüklüğünü, doğrultusunu ve yönünü değiştiren etki olarak bilinmektedir. Kuvvet, vektörel bir büyük olarak cisimler üzerinde etki oluşturur. Dengeleyici, döndürücü, durdurucu ve harekete geçirici kuvvetler bulunmaktadır.

Çevremizde birçok olay fiziksel olarak kuvvetin varlığı sebebiyle meydana gelmektedir. Sürtünme kuvveti de bu kuvvetler arasında yer almaktadır. Sürtünme kuvveti, dengeleyici bir kuvvet olarak bilinmektedir. Hareketin aksi yönünde bir kuvvet olarak durdurucu bir etki göstermektedir. Sürtünme kuvveti entropiye neden olarak aşınmanın da meydana gelmesine neden olur.

Sürtünme kuvvetinin arttırılması hareketi zorlaştırır, azaltılması hareketi kolaylaştırır. Sürtünme azalırsa aşınma azalır, sürtünme artarsa aşınma da artar. Bu nedenle sürtünme kuvveti hareketi sağlayan dengeleyici bir kuvvet olarak uygulanmaktadır. Uzayda sürtünme yoktur. Dünyada ise sürtünme kuvveti bütün madde ortamında bulunmaktadır.

Sürtünme kuvvetini azaltmak için yapılması gereken uygulamalar şu şekildedir:

  • Makine parçalarının yağlanması sürtünmenin azalmasını sağlar.
  • Büyük kütleli cisimlerin altına tekerleklerin konulması sürtünmenin azalmasını sağlar.
  • Buz pateni ayakkabılarının altının pürüzsüz ve düz olması sürtünmenin azalmasını sağlar.
  • Yüzme sporcularının bone ve kaygan kıyafetler giyerek sürtünmeyi azaltmaları da örnektir.
  • Gemilerin ön taraflarının “v” şeklinde yapılması sürtünmenin azalmasını sağlar.

Sürtünmeyi azaltmak için alınacak önlemler

  • Makinelerde, araba motorlarında ve daha birçok yerde ortaya çıkan ısı enerjisini dolayısıyla sürtünmeyi azaltmak için özel yağlar kullanılır. Böylece makine parçalarının yıpranması geciktirilir. Ama sürtünmenin tamamen ortadan kaldırılması şu an için mümkün değildir.
  • Zemin ile hareket eden araçlar arasındaki sürtünmeyi azaltmak için yuvarlanma hareketinden yararlanılır. Dolap ve sehpa gibi eşyalara takılan tekerlekler, bu eşyaların hareketini kolaylaştırır.
  • Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti fazladır. Bu yüzeylerdeki pürüzler azaltıldığında sürtünme de azalır.
  • Uçak, gemi ve yarış arabası gibi ulaşım araçlarının uç kısımları sürtünmeyi azaltacak biçimde tasarlanmıştır.

Atmosferimize her gün birçok meteorun girdiğini biliyoruz. Sizce neden haberlerde devamlı evlerin çatılarına düşen meteorlardan bahsedilmiyor? Atmosfere giren meteorlar sürtünme nedeniyle ısınır ve parçalanır. Böylece meteorların zararlarından korunmuş oluruz. Ancak yeryüzünde çok büyük meteorlar tarafından açılmış dev çukurlar da vardır.

Sürtünme kuvveti hayatımız için bazı durumlarda olumlu, bazı durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bazen sürtünme kuvvetini artırmak isteriz.

Karlı havalarda arabaların durmasını kolaylaştırmak için tekerleklere zincir takılır. Tekerlekteki pürüz arttığı için sürtünme kuvveti artmış olur.

Paraşütçülerin kullandığı paraşütler hava ile temas yüzeyini artırarak sürati azaltır. Böylece paraşütçüler yere daha yavaş iner.

2238
2231
1075
1106
426
620
2548
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum