Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda m kütleli cisim bir F kuvvetiyle sabit hızla yeryüzünden h yüksekliğine çıkarılmaktadır

Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda m kütleli cisim bir F kuvvetiyle sabit hızla yeryüzünden h yüksekliğine çıkarılmaktadır
Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda m kütleli cisim bir F kuvvetiyle sabit hızla yeryüzünden h yüksekliğine çıkarılmaktadır konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda m kütleli cisim bir F kuvvetiyle sabit hızla yeryüzünden h yüksekliğine çıkarılmaktadır.
F kuvvetinin yaptığı iş cisme potansiyel enerji olarak aktarıldığına göre cismin kuvvet-yol grafiğini çizerek yer çekimi potansiyel enerjisinin matematiksel modeline ulaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Cismin sabit hızla yükseltilmesi sırasında, yer çekimi kuvveti ile uygulanan kuvvet arasında bir denge vardır. Yer çekimi kuvveti mg (cisme aşağı yönde) ve uygulanan kuvvet F (cisme yukarı yönde) olduğunda, bu iki kuvvetin net kuvveti sıfırdır (F−mg=0) çünkü cisim sabit hızla hareket etmektedir.

Net kuvvet, cismin ivmesi ile ilişkilidir ve bu durumda ivme sıfırdır (a=0). Sabit hızda hareket ettiği için toplam kuvvet sıfırdır.

Yer çekimi kuvveti mg olarak ifade edilirse, uygulanan kuvvet F, ve yukarı yönde olduğu için negatif alınırsa, bu denklemi yazabiliriz:

F−mg=0

Bu denklemde, F kuvvet-yol grafiğinin eğimi olarak düşünülebilir ve yukarı doğru uygulanan kuvveti temsil eder. Yer çekimi kuvveti ise mg olarak ifade edilir.

Bu denklemden, uygulanan kuvvetin yer çekimi kuvvetine eşit olduğunu bulabiliriz:

F=mg

Yukarı doğru uygulanan kuvvet, yer çekimi potansiyel enerjisiyle de ilişkilidir. Yer çekimi potansiyel enerjisi U ve yükseklik ℎh olduğunda:

U=mgh

Bu durumda, kuvvet-yol grafiği, yer çekimi potansiyel enerjisinin matematiksel modeline ulaşmamıza yardımcı olur.

5
1
0
0
1
1
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.