Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemdeki 8 kg kütleli L cisminin üzerine 4 kg kütleli K cismi konulmuş ve L cismine düzleme

Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemdeki 8 kg kütleli L cisminin üzerine 4 kg kütleli K cismi konulmuş ve L cismine düzleme
Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemdeki 8 kg kütleli L cisminin üzerine4 kg kütleli K cismi konulmuş ve L cismine düzleme paralel F kuvvetiuygulanmıştır konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Sürtünmelerin ihmal edildiği yatay düzlemdeki 8 kg kütleli L cisminin üzerine 4 kg kütleli K cismi konulmuş ve L cismine düzleme paralel F kuvveti
uygulanmıştır. Sadece mK ve mL kütleli cisimlerin arası sürtünmeli olup sürtünme
katsayısı 0,2’dir.
Buna göre K cismini kaydırmadan L cismiyle birlikte hareket ettirebilen F
kuvvetinin büyüklüğü en fazla kaç N olur? (g = 10 m/s2 alınız.)

Ödev cevabı kısaca : Kütleleri mK ve mL olan cisimler arasındaki sürtünme kuvvetini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabiliriz:

Fs = μ * N

Burada:

  • Fs sürtünme kuvvetini,
  • μ sürtünme katsayısını,
  • N normal kuvveti temsil eder.

Normal kuvvetini hesaplamak için de aşağıdaki formülü kullanabiliriz:

N = m * g

Burada:

  • m cismin kütlesini,
  • g yerçekimini (10 m/s²) temsil eder.

Öncelikle normal kuvvetleri hesaplayalım:

N(K) = m(K) * g = 4 kg * 10 m/s² = 40 N N(L) = m(L) * g = 8 kg * 10 m/s² = 80 N

Şimdi sürtünme kuvvetlerini hesaplayalım:

Fs(K) = μ * N(K) = 0,2 * 40 N = 8 N Fs(L) = μ * N(L) = 0,2 * 80 N = 16 N

Şimdi K cismini kaydırmadan L cismini hareket ettirmek için uygulanması gereken en fazla F kuvvetini hesaplayabiliriz. Bu kuvvet, sürtünme kuvvetlerini aşmamalıdır. Yani:

F ≤ Fs(K) + Fs(L)

F ≤ 8 N + 16 N F ≤ 24 N

Sonuç olarak, K cismini kaydırmadan L cismini hareket ettirebilmek için uygulanması gereken en fazla F kuvveti 24 N'dir.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.