Sürtünmesiz eğik bir düzlemin üstünden içi dolu bir kola kutusu mu yoksa içi boş bir kola kutusu mu daha çabuk iner

Sürtünmesiz eğik bir düzlemin üstünden içi dolu bir kola kutusu mu yoksa içi boş bir kola kutusu mu daha çabuk iner
Sürtünmesiz eğik bir düzlemin üstünden içi dolu bir kola kutusu mu yoksa içi boş bir kola kutusu mu daha çabuk iner konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Görseldeki sürtünmesiz eğik düzlem üzerinde eşit kütledeki farklı maddelerden yapılmış, eşit hacimli cisimler aynı anda serbest bırakılıyor. Cisimlerin yere ulaşma sürelerini karşılaştırınız.
Sürtünmesiz eğik bir düzlemin üstünden içi dolu bir kola kutusu mu yoksa içi boş bir kola kutusu mu daha çabuk iner?

Ödev cevabı kısaca : Sürtünmesiz eğik bir düzlem üzerinde, içi dolu bir kola kutusu ile içi boş bir kola kutusunun aynı anda serbest bırakıldığında, her iki cismin de yere ulaşma süreleri birbirine eşit olacaktır. Bu durum, cisimlerin kütlesinden bağımsız olarak düşme hızının sadece yer çekimi ivmesine bağlı olması nedeniyle gerçekleşir.

Newton'ın gravitasyon yasasına göre, bir cismin düşme hızı, cismin kütlesi ile doğru orantılı değildir. Dolayısıyla, içi dolu veya içi boş kola kutusu gibi cisimler, aynı serbest bırakıldıklarında eğik düzlem üzerinde aynı hızla düşerler.

Sonuç olarak, içi dolu bir kola kutusu ile içi boş bir kola kutusu aynı eğik düzlem üzerinde aynı anda serbest bırakıldığında, her iki cismin de yere ulaşma süreleri birbirine eşit olacaktır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.