Sütçü İmam kimdir

Sütçü İmam kimdir
Sütçü İmam kimdir, Sütçü İmam “Milli Mücadele Döneminde ne yaptı, Maraş’ın düşman işgaline karşı ilk kurşunu atan Sütçü İmam’ın hayatı, yaptıkları ve sözleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sütçü İmam, 1871 yılında Kahramanmaraş'da doğdu. Geçimini uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu. 31 Ekim 1919 günü Uzunoluk hamamından çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan bir erkek çocuğu gören Fransız-Ermeni devriyesinden bir asker, "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diye bağırarak kadınların peçesini açmak istedi.

Kadınlar bu arada bağırarak yardım istediler. Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gavur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, askerlerin açtığı ateş sonucu ağır yaralanarak hayatını kaybetti. Olayı gören Sütçü İmam silahıyla bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürdü, bir diğerini de yaraladı. Ermeni ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca bir atla Ağabeyli köyüne gitti.

31 Ekim 1919 tarihinde düşmana ilk kurşunu sıkarak Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, işgalcilerin bölgeden kovulmasının ardından savaştaki fedakarlıklarına mükafat olarak belediyeye odacı olarak alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmiştir.

Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması sonucu ağır yaralanan Sütçü İmam tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Cenazesi Çınarlı Cami Mezarlığı'na defnedildi.

Yirmi iki gün süren Maraş şehir harbinde de büyük yararlılıklar gösteren Sütçü İmam, işgalci kuvvetlerin Maraş’tan kovulmasından sonra harpteki fedakârlıklarına mükâfat olarak Belediye’ye personel olarak alınmıştır. Bu vazifesinin yanında kaledeki topun idaresi de kendisine verilmiştir. Abdülmecit Efendi halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkmış ve top atışları sırasında barutun ateş alması neticesinde ağır şekilde yaralanmış ve iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etmiştir. Sütçü İmam’ın üç kız, bir erkek olmak üzere dört çocuğu vardı. Sütçü imam adına, ilk kurşunun atıldığı Uzunoluk Meydanında 1936 yılında Belediye Başkanı olan Hasan Sükûti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme yaptırılmıştır. 1977 yılında da Kıbrıs Meydanında yine Sütçü İmam adına “Kurtuluş Anıtı” yaptırılmıştır. 1980 sonrası ise Çınarlı Camii’ndeki mezarı, Sıkıyönetim Komutanlığınca “anıt mezar” haline getirilmiştir. 1992 tarihinde ise Sütçü İmam’ın adının verildiği “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi” kurulmuştur.   

  • Sizi yiğitlikle övenlere, “Bizim yiğitlerimiz şehit oldu deyin.”
  • Sakın unutmayın, “Maraş bize mezar olmadan, size (düşmana) gülizar olmaz.”
  • Zulmetmek bizim şanımıza yakışmaz. O sizlerin mesleğidir.
  • Farz et körsün olabilir. El ele tut. Taş al ve at. Kâfiri bulur.
  • Bu yara bir saatte, bir günde sarılacak bir yara değil.
  • Azim bir imtihandan geçiyoruz. Allah müminleri mahçup etmez.
  • Dünya küfürle değil zulümle yıkılır.
  • Kara haberler var size. Nehirler lanet akıyor denizlere.
  • Yavrularını birer asker, birer kahraman gibi yetiştiren bir toplum ordusuz olur mu?
  • Türklerle dostça bir arada yaşamayı düşünmekle kârlı çıkabilirsiniz. Bu topraklarda baş olmaya kalkarsanız, ancak toprak olursunuz. (Sütçü İmam, Cahit Zarifoğlu)

Kaynakça: www.ksu.edu.tr/Default.aspx?SId=21362

8
34
4
3
33
3
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.