Tâ-Hâ suresi, 98. ayet, Müzzemmil suresi, 9. ayet, Enbiyâ suresi, 21. ve 22. ayetleri teizm açısından değerlendiriniz

Tâ-Hâ suresi, 98. ayet, Müzzemmil suresi, 9. ayet, Enbiyâ suresi, 21. ve 22. ayetleri teizm açısından değerlendiriniz
Tâ-Hâ suresi, 98. ayet, Müzzemmil suresi, 9. ayet, Enbiyâ suresi, 21. ve 22. ayetleri arkadaşlarınızla teizm açısından değerlendiriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“Sizin ilahınız, yalnızca kendisinden başka ilah olmayan Allah’tır. Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır.” (Tâ-Hâ suresi, 98. ayet.)
“O, doğunun da batının da Rabb’idir. Ondan başka ilah yoktur. Öyleyse yalnız onun himayesine sığın.” (Müzzemmil suresi, 9. ayet.)

“Yoksa (o müşrikler), yerden birtakım ilahlar edindiler de (ölüleri) onlar mı diriltecekler?” (Enbiyâ suresi, 21. ayet.)
“Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar bulunsaydı, yer ve gök, (bunların nizamı) kesinlikle bozulup gitmişti. Demek ki Arş’ın Rabb’i olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir.” (Enbiyâ suresi, 22. ayet.)
Yukarıdaki ayetleri arkadaşlarınızla teizm açısından değerlendiriniz.

Cevap: Geniş anlamda teizm öncelikle Tanrı’nın var olduğuna inanmak ve bu inancı bir şekilde savunmaktır. Bu tavrın arkasında, maddî dünyanın ötesinde aşkın bir varlığın mevcudiyetini ve O’nun kutsallığını kabul etme düşüncesi yatmaktadır. Teistik Tanrı inancının ilk adımı olan bu yaklaşım, herhangi bir dinî veya felsefî bilgiyle karşılaşmamış olan kişiler arasında yaygın olup “mutlak teizm” diye de adlandırılabilir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.