Takvim, saat, ölçü ve tartı sistemleri hangi amaçlar için kullanılır

Takvim, saat, ölçü ve tartı sistemleri hangi amaçlar için kullanılır
Takvim, saat, ölçü ve tartı sistemleri hangi amaçlar için kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Batılı devletler ile ilişkileri kolaylaştırmak için ölçü ve tartı birimlerinde, takvim, saat ve rakamlarda değişiklik yapılması kararlaştırılmıştır. Ekonomide çok önemli olan bu hamle ile ticaretten günlük yaşama dünyaya ayak uydurulması amaçlanmıştır.

Osmanlı Devleti'nde kullanılan takvim, ölçü, tartı ve saatler Avrupa'da kullanılanlardan farklı idi. Bu durum özellikle resmi ve ticari ilişkilerde sıkıntı doğuruyordu. Çağdaşlaşma ve Avrupa ile bütünleşme hedeflendiğinden bu konuda da köklü tedbirler alındı. Bu kararlar şunlardır:

  • Hicri ve Rumi takvim yerine Miladi takvim kabul edildi (26 Aralık 1925).
  • Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren kullanılmaya başlandı.
  • Günümüzde Hicri takvim dini gün ve gecelerin tespitinde kullanılmaktadır.
  • Güneşin doğuş ve batışına göre kullanılan alaturka saat yerine milletler arası saat sistemi kabul edildi.
  • Hafta sonu tatili cumartesi öğleden sonra ve pazar günü olarak düzenlendi.
  • Osmanlı Devleti zamanında kullanılan ağırlık (bilgi yelpazesi.com) ve uzunluk ölçüleri 26 Mart 1931'de kabul edilen bir kanunla değiştirildi.
  • Ağırlık ölçülerinde okka yerine 1 kilo, uzunluk ölçülerinde karış, endaze, kulaç, arşın yerine metre kullanılmaya başlandı.
  • Bu değişikliklerle hem bölgeden bölgeye farklılık arz eden birimler aynı ölçü haline getirildi, hem de milletler arası ekonomik ve ticari ilişkilerde çok önemli kolaylıklar sağlandı.

3
211
1
76
6
7
211
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.