Tanzimat Dönemi’nde açılan kız öğretmen okullarının ne gibi faydaları olmuştur

Tanzimat Dönemi’nde açılan kız öğretmen okullarının ne gibi faydaları olmuştur
Tanzimat Dönemi’nde açılan kız öğretmen okullarının ne gibi faydaları olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tanzimat Dönemi itibarıyla yapılan eğitim yenilikleri arasında kız okullarının öğretmen okulu olarak açılıp hizmete girerek talebe yetiştirmesi ve kadın istihdamının oluşması bakımından faydası olmuştur. Bu dönemde açılan kız öğretmen okullarının yararları sosyolojik olarak oldukça fazladır. Okulların açılması devrim olmuştur.

Tanzimat Dönemi’nde açılan kız öğretmen okullarının faydaları bakımından kızların okutulması, öğretmenlerin yetiştirilmesi, öğretmenlerin istihdam edilmesi, kadın istihdamının artması gibi durumlar söz konusu olmuştur. Böylece eğitim toplumu değiştiren ve kalkındıran bir özelliğe sahip olarak kendini göstermiştir. Bu dönemde yapılan modernleşme hareketleri Osmanlı Devleti’nde köklü değişimlerin yaşanması anlamına da gelmiştir.

Tanzimat Dönemi’nde Açılan Kız Öğretmen Okullarının Faydaları

  • Kız rüşdiyeleri ve kız sıbyan mekteplerine bayan öğretmenler yetiştirerek bu okulların çoğalmasına ve dolayısıyla giderek artan sayıda kızın okumasına katkıda bulunmuştur.
  • İnas Darülfünûnu’nun gibi daha yüksek seviyede eğitim veren okullarının öğrenci kaynağını oluşturmuştur
  • Cumhuriyet Döneminde kadınlarla ilgili devrimlerin başarısında bu okullarda okuyan kadınların büyük katkısı olmuştur
  • Ülke kadınlarının bilgili, aydın bir kitle olarak gelişmesini sağlamıştır.
  • Devlet memurluğuna kadın memurların girmesini sağlamıştır.
  • Kadınların modern batı kültürünü tanımlarını sağlamıştır.

15
414
6
13
13
20
332
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.