Tarihî bir olayın aydınlatılmasında hangi kaynaklar daha güvenilirdir

Tarihî bir olayın aydınlatılmasında hangi kaynaklar daha güvenilirdir
Tarihî bir olayın aydınlatılmasında hangi kaynaklar dahagüvenilirdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarihi olaylar geçmişte yaşanan olaylar olarak bilgi ve belgelere dayalı bir şekilde neden ve sonuç ilişkisine bağlı kalarak ele alınmaktadır. Tarihi bir olayın aydınlatılmasında kaynakların güvenilir olması ön plana çıkmaktadır. Kaynakların güvenilir olması tarihi olayların ele alınış biçimini ve olayların içeriğini doğrudan etkiler.

Tarihi bir olayın aydınlatılmasında kaynaklarının güvenilirliği bakımından yazılı kaynaklar daha güvenilir olmaktadır. Fakat sözlü kaynaklar da yerine göre güven vermektedir. Çünkü elle yazılarak kopya edilen kaynaklara yalan ve iftiraların karıştırılması da söz konusu olmaktadır. Tarihi bir olayın aydınlatılmasında kaynakların güvenilir olması korunmasına bağlı olarak değişmektedir.

Aynı şekilde, tarihi bir olayın anlaşılıp aydınlatılmasında da direkt olarak olayın yaşandığı dönemde yazılan birinci elden kaynaklar, olayın bitmesinin ardından birincil kaynaklar temel alınarak hazırlanan ikinci elden kaynaklara göre çok daha güvenilirdir. Bunun sebebi yukarıdaki örnekte olduğu gibi bilginin el değiştirdikçe yorum ve bakış açılarıyla istemsizce de olsa kirlenmesidir.

202
165
235
17
21
139
48
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum