Tarihî İpek Yolu geçtiği bölgelerin sosyal ve ekonomik yapılarını nasıl etkilemiştir

Tarihî İpek Yolu geçtiği bölgelerin sosyal ve ekonomik yapılarını nasıl etkilemiştir
Tarihî İpek Yolu geçtiği bölgelerin sosyal ve ekonomik yapılarını nasıl etkilemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarihî İpek Yolu Orta Asya’da kurulan Türk devletlerinin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarını derinden etkilemiştir. Türkler yaşadıkları bölgelerde komşuları ile sürekli kültürel, ekonomik ve siyasal ilişki içinde olmuşlardır. Bu ilişkiler dostça olabildiği gibi bazen de çetin bir rekabet içinde olmuştur. Orta Asya Türk devletlerinin komşuları ile olan ilişkilerinde İpek Yolu belirleyici olmuştur.

Asya Hunları Dönemi’nde başlayan bu ilişkiler Kök Tükler ve Uygurlar Dönemlerinde de devam etmiştir. Bu bölgede yaşayan devletler sürekli olarak İpek Yolu’nu kontrol altında tutmak istemişlerdir. Asya Hunları Dönemi’nde İpek Yolu’nun denetiminin Türklerin ele geçmesi üzerine Çinliler Türklerle akrabalık kurarak bu ticari yoldan yararlanmak istemişlerdir. Türk beylerinin Çinli kızlarla evlenmeleri, Çin âdetlerinin Türk ülkesinde yayılmasına neden olmuştur. Öte yandan Çinliler, Türk ordu sistemini kendi ordularına uygulamışlardır.

Kök Türkler ise İpek Yolu nedeniyle İran’daki Sasanilerle, Akhunlara karşı daha sonra ise Sasanilere karşı Bizans’la işbirliği yapılmıştır. Hatta Bizans’la karşılıklı elçiler gönderilmiştir. Karşılıklı çıkarlar bazen ittifakların bozulmasına hatta savaşlara neden olmuştur. Yani devletler arası siyasi ilişkilerde İpek Yolu’nun belirleyici özelliği büyük olmuştur. İpek Yolunun hâkimiyetinin Çin’in eline geçmesi ile birlikte Türk devletlerinin ekonomileri bu durumdan olumsuz etkilenmiştir

İpek Yolu’nda ipek, kürk, porselen, değerli taşlar, yağ, bal, fildişi vb. ürünler taşınıyordu. İpek Yolu Türklerin kültürel yaşamlarında da köklü değişikliklerin meydana gelmesine neden olmuştur. İpek yolu, doğu kültürü ile Batı kültürünün kaynaşmasını sağlamıştır. Doğudan getirilen kıymetli eşyaların Batıda satılması Batı kültürünün doğu hakkındaki merakını daha da artırmıştır. Bu gizemli yolun vazgeçilmez hayvanları olan develer günümüzde de turizm amaçlı kullanılmaktadır. Doğu bölgelerinin ipeği, baharatı ve diğer değerli eşyaları kervanlarla farklı güzergâhlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. İlk zamanlarda kervan yolu olarak bilinen bu değerli yol, zamanla İpek Yolu olarak anılır olmuştur. Binlerce kilometre uzunluğundaki bu yol, geçtiği yerleri sosyal, kültürel ve ekonomik olarak etkilemiştir.

5
5
4
6
5
4
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.