Tarihî olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır

Tarihî olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır
Tarihî olayların edebiyat üzerinde nasıl bir etkisi vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Edebiyat, insanın duygu ve düşüncelerini aktaran ve felsefi yaklaşımlar içeren bir dal iken; tarih, insanlığın geçmişten bugüne başlarından geçen olayların kayıt altına alınması olarak bilinmektedir.

İki farklı alan olmalarına rağmen, geçmişten bugüne edebiyat ve tarih hep etkileşim içinde olmuştur; edebiyat ve tarih alanındaki verileri incelediğimizde, ikisinin birbirini tamamladığı ve biri olmadan diğerinin eksik kalacağı bir gerçektir.

Edebiyat eserleri, tarihe her daim ışık tutmuştur ve tarihi olayların edebiyat üzerindeki etkisini buradan anlayabiliriz.

Tarihi olaylar, edebiyat üzerinde geçmişe ışık tutmak, dönemin artılarını ve eksilerini gelecek nesle aktarmak, eseri yazan kişinin dönem eleştirisi yapması ve o dönemin şartlarına dair okuyucuları aydınlatması açısından önemlidir.

Örneğin Tanzimat Dönemi zamanında Namık Kemal ve Ziya Paşa’nın eserleri, Ahmet Mithat Efendi'nin dönemin insanlarını ve hakim olan fikri yansıtan yazıları, Kurtuluş Savaşı'na dair yazılmış ilk roman olan ve Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan Ateşten Gömlek gibi eserler, tarihi olayların edebiyat üzerindeki yansımalarıdır.

121
114
111
111
111
435
145
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum