Tarihin akışını değiştiren keşif, Göbeklitepe

Tarihin akışını değiştiren keşif, Göbeklitepe
Tarihin akışını değiştiren keşif, Göbeklitepe hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Göbeklitepe Höyüğü, Cilalı Taş Devri’nden kalma, dünyanın bilinen en eski dinî yapılar topluluğudur. 1963’te fark edilen dokuz hektarlık kazı bölgesinin önemi, tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde anlaşıldı. Göbeklitepe Şanlıurfa’ya 20 km’lik bir mesafede, Örencik Köyü yakınlarındadır. 1995 yılında ilk kez Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğünün iş birliğiyle kazı çalışmalarına başlandı. Kazılar Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt’in (Kılaus Şimit) başkanlığında yürütülmektedir. Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda Göbeklitepe’nin Cilalı Taş Devri’nden kalma bir yerleşim yeri olduğu tespit edildi. Tarihi MÖ 11.000 yıllarına uzanan yapıda, üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar ve dinî tören amacıyla inşa edilen tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

3
1
2
1
1
2
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum