Tarihteki en önemli buluşlar nelerdir

Tarihteki en önemli buluşlar nelerdir
Tarihteki en önemli buluşlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarihteki en önemli buluşlar şu şekilde sıralanıyor;

  • Penisilin
  • Çocuk Felci Aşısı
  • Mekanik Saat
  • Kağıt
  • Pusula
  • Tekerlek
  • Yer Çekimi
  • Buhar Makinesi
  • Elektrik
  • Anestezi
  • DNA
  • X-Ray Işınları
  • Telegraf
  • Telefon

Teknoloji, insani deneyimin temel bileşenidir. Türümüzün ilk günlerinden bu yana fiziksel dünyayı değiştirmemize yardımcı olacak araçlar yaratıyoruz. En önemli teknolojik buluşları saymaya yönelik herhangi bir girişim kesinlikle tartışmaya açıktır. Ancak muhtemelen böyle bir listede bulunması gereken belli başlı bazı ilerlemeler var (kronolojik sırayla):

Ateş- Ateşin icat edilmekten ziyade, keşfedildiği iddia edilebilir.
Tekerlek– Tekerlek, Mezopotamyalılar tarafından çanak çömlek yapımında kullanılmak üzere yaklaşık M.Ö. 3500’de icat edildi.
Çivi– Bu çok basit fakat son derece kullanışlı metal bağlayıcıların bilinen en eski kullanımı, M.Ö. 3400 yıllarında Eski Mısır’a kadar uzanmaktadır.

Optik Lens-Gözlüklerden mikroskoplara ve teleskoplara kadar optik lensler görüş olanaklarını büyük ölçüde genişletti.
Pusula- Bu seyrüsefer aygıtı insanoğlu için araştırmalarında büyük bir güç olmuştur. İlk pusulalar M.Ö. 300 ile 200 yılları arasında Çin’de kerestelerden yapılmıştır.
Kağıt Çin’de M.Ö. 100 civarında icat edildi, kâğıt fikirlerimizi yazmamıza ve paylaşmamıza izin vermesi açısından vazgeçilmezdir.

Barut- yüzyılda Çin’de icat edilen bu kimyasal patlayıcı, askeri teknolojide (ve uzantı olarak insanlık tarihinin gidişatını değiştiren savaşlarda) önemli bir faktör olmuştur.
Matbaa Makinesi– Alman Johannes Gutenberg tarafından 1439’da icat edilen bu cihaz birçok bakımdan modern çağımızın temelini attı.
Elektrik– Elektriğin kullanımı, Miletli Thales fenomenin ilk araştırmalarını gerçekleştirdiğinde, binlerce yılda bir dizi parlak zihinlerin katkıda bulunduğu, eski Mısır ve Eski Yunan’a kadar uzanan bir süreçtir. yüzyılın Amerikan Rönesans’ından Benjamin Franklin, keşfinde etkisi olmasa da elektrik konusundaki anlayışımızı önemli ölçüde arttırdı.

Buhar Makinesi– James Watt (1712 Newcomen motoru gibi önceki buhar motoru girişimlerinin fikirlerini üzerine inşa eden) tarafından 1763 ve 1775 yılları arasında icat edilmiştir. Buhar motoru trenleri, gemileri, fabrikaları ve Sanayi Devrimi’nin bir bütünü olarak.
İçten Yanmalı Motor – 19.yy. icadı olan bu makine (1859’da Etienne Lenoir tarafından yaratılmış ve 1876’da Nikolaus Otto tarafından geliştirilmiştir.)

Telefon– Bu teknolojide çalışan tek kişi olmasa da Alexander Graham Bell 1876’da bir elektrikli telefon için ilk patenti alan kişidir. Bu aygıt kesinlikle iletişim yeteneğimizde bir devrim yarattı.
Aşılama– Bazen tartışmalara neden olsa da, aşılama uygulamaları, hastalıkların ortadan kaldırılması ve insan ömrünün uzatılması açısından önemlidir. İlk aşı (çiçek için) Edward Jenner tarafından 1796 yılında geliştirildi.
Arabalar– Arabalar, yollarımızı da şehirlerimizin tasarımı da tamamen değiştirdi. 19. yüzyılın sonlarında modern biçimlerine gelene dek birçok kişi tarafından geliştirildi. Ancak 1885’te ilk pratik otomobil olarak nitelendirilen aracı yaratan Alman Karl Benz’in de hakkını teslim etmemiz gerekir.

Uçak– 1903’te Amerikalı Wright kardeşler tarafından keşfedilen uçaklar, dünyayı birbirine daha da yaklaştırdı ve bize uzak mesafelerde hızla seyahat etmemize izin verdi.
Penisilin– 1928’de İskoç bilim adamı Alexander Fleming tarafından keşfedilen bu ilaç, bulaşıcı bakteriyel hastalıkları tedavi etme olanağı sağladı. Antibiyotikler dönemini başlattı.
Roketler– İlk roketlerin keşfi Antik Çin’e dayanır. Modern roket ise insanlığa bir 20.yy. katkısıdır. Askeri olanakları gelişiminde ve insanoğlunun uzayı keşfinde önemli bir rol oynamıştır.

Nükleer Füzyon- Atomları bölerek muazzam miktarda enerji ortaya çıkaran bu süreç, nükleer reaktörlerin ve atom bombalarının yaratılmasına yol açtı.
Yarı İletkenler– Elektronik cihazların ve modern Digital Age’in temelinde yatan mekanizmalardır. Çoğunlukla silikondan yapılmış yarı-iletken cihazlar, bugünün önde gelen bilgi işlem şirketlerine ev sahipliği yapan “Silikon Vadisi” ne adını vermiştir. Yarı iletken malzeme içeren ilk cihaz 1947’de Bell Laboratuvarı’nda Walter Brattain & William Shockley’ye John Bardeen tarafından tanıtıldı.
Kişisel Bilgisayar– 1970’lerde icat edilen kişisel bilgisayarlar insan becerilerini büyük ölçüde genişletti. Akıllı telefonların kapasitesi güçlenirken, ilk PC’lerden biri 1974’de Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) tarafından geliştirilen Posta ile sipariş edilen bilgisayar seti Altair’dır.

İnternet– Dünya çapındaki (Bu makaleyi bulmak için kullandığınız) bilgisayar ağı 1960’lardan beri gelişmeye devam ediyor, önce ABD Savunma Bakanlığı ARPANET şeklini alan bugün bildiğimiz haliyle İnternet, daha modern bir buluş haline gelmiştir. 1990’larda Tim Berners-Lee tarafından yaratılan World Wide Web iletişim, ticaret, eğlence, siyaset ve aklınıza gelebilecek her şeyi dönüştürmüştür.

1507
472
896
441
153
130
550
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum