Tarihteki önemli Türk göçleri nelerdir

Tarihteki önemli Türk göçleri nelerdir
Tarihteki önemli Türk göçleri nelerdir, Kavimler, mübadele, işçi ve beyin göçü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

a. Kavimler Göçü
MS IV. yy. da büyük Türk boylarının Orta Asya'dan Avrupa ve Afrika kıtasına doğru yaptıkları büyük göç hareketidir. MS IV. ve VI. yy. arasında gerçekleşmiştir. Kavimler Göçünü başlatan en önemli olay Orta Asya iklimindeki kuraklaşma sonucu toprakların ve otlakların verimsizleşmesidir. Kavimler göçü ile Avrupa ve Anadolu'da kurulan siyasi otoriteler yeni bir çağın başlamasına zemin hazırlamıştır.

b. Mübadele Göçleri
Siyasi anlaşmaların esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi sonucu ortaya çıkan göçlerdir. Örneğin, Kurtuluş Savaşı sonrası imzalanan Lozan Antlaşması'nın ilgili maddesi uyarınca ülkemizde yaşayan Rumlar ile Yunanistan'daki Türkler arasında yapılan mübadele göçlerini verebiliriz. İmzalanan protokol anlaşmaları neticesinde Yunanistan'dan 400.000 Türk Türkiye'ye; buna karşılık Türkiye'den 150.000 Rum, Yunanistan'a gitmiştir. Bu göçler insanların gönüllü olarak yaptıkları göç hareketleri değildir, zorunlu göçlerdir. Bu göçler, Lozan Antlaşması sırasında karara bağlandığı için kısaca Lozan Mübadelesi de denir

c. İşçi Göçleri
1945'li yıllar II. Dünya savaşının olduğu çetin Görsel 1.18 Bulgaristan'dan Göç Eden Nüfus yıllardı. Almanya bu savaşta mağlup olmuş ve ülkenin ekonomisi çökmüştür. Bu savaşın etkileri sadece Almanya'da değil Avrupa ülkelerindeki ekonomik yapının bozulmasıyla daha da hissedilir hâle gelmiş ve bütün dünyaya bir kriz havası hâkim olmuştur.

d. Beyin Göçü
Nitelikli iş gücü ve bilim adamlarının yurt dışına yaptığı göçlere beyin göçü denir. Mühendis, sanatçı, doktor gibi değişik alanlarda kendini yetiştirmiş kişiler, çalışma koşullarının daha iyi olduğu başka ülkelere gitmesiyle ortaya çıkan göçlerdir. Dünya literatüründe bunun pek çok örneğini görmek mümkündür. 1879-1955 yılları arasında Alman yurttaşı olan Albert Einstein Yahudi asıllı olduğu için Adolf Hitler'in Yahudi soykırımından kaçarak Amerika'ya yerleşmiştir.

7
34
3
1
7
2
189
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.