Tarım ürünü çeşitliliğinin fazla olmasının sebepleri nelerdir

Tarım ürünü çeşitliliğinin fazla olmasının sebepleri nelerdir
Tarım ürünü çeşitliliğinin fazla olmasının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Verimli toprakların, elverişli iklimin ve sulama imkânlarının uygun olması bunun yanında farklı tarım ürünleri için gerekli olan farklı iklimlerin de ülkemizde görülebilmesini söyleyebiliriz.

Verimli topraklar, elverişli iklim ve sulama imkânları olan yerlerde yapılan tarım, ülkemizin önemli ekonomik faaliyetlerindendir. Konya ve çevresinde etkili olan karasal iklim, tahıl üretimi için elverişli bir ortam oluşturmuştur. Verimli topraklara sahip çok sayıda ova ve plato bulunan Konya ve çevresinde, baraj ve göller bulunduğu için sulu tarım yapma imkânı da vardır. Bütün bu özellikler Konya’yı Türkiye’nin tahıl ambarı hâline getirmektedir. Türkiye’nin toplam tarım üretiminin yaklaşık %10’u Konya’da yapılmaktadır.

Türkiye’nin orta kuşakta yer alması ile yakından ilgilidir. Ülkemizdeki iklim tarım yapmaya çok elverişlidir. Ülkemizde birçok iklim tipi görülür. Bu sayede farklı tarım ürünleri, farklı iklim bölgelerinde yetişebilir.  İklime  ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması da etki eder. Bunun yanı sıra toprakların çeşitliliği ve verimliliği de önemlidir.  Birçok toprak tipinin bulunması ürün çeşitliliğini arttırır. Türkiye aynı zamanda büyük bir ülkedir. Topraklarının geniş olması ve yeryüzü şekillerinin çeşitliliği de etkilidir.

  • Ülkemizde çok çeşitli iklim tiplerinin görülmesi,
  • Birden fazla toprak bulunması,
  • Orta kuşakta yer almamız,
  • İnsanların doğaya etkileri,
  • Ülkemiz etrafında kara kütlelerinin etkisi,
  • Yer-şekilleri ve yükseltinin kısa sürede değişmeleri

663
144
140
138
146
135
142
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.