Tartışarak Gerçeğe Doğru Metni Cevapları

Tartışarak Gerçeğe Doğru Metni Cevapları
2019-2020 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 1. Tema Doğa ve Evren Sayfa 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Tartışarak Gerçeğe Doğru Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Tartışarak Gerçeğe Doğru Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 17 Cevapları

HAZIRLIK

1. Çevrenin korunması ve çevre bilinci ile ilgili takip ettiğiniz TV ve radyo haberlerini paylaşınız.

Muradiye Şelalesi çöplerden temizlendi

VAN Muradiye Şelalesi'nde  5-11 Haziran tarihleri arasında kutlanan Çevre Koruma Haftası kapsamında temizlik etkinliği yapıldı. Muradiye Belediyesi tarafından yapılan etkinlik kapsamında şelale çevresindeki çöpler toplandı.
Van Muradiye Şelalesi'nde yapılan etkinliğe  Muradiye Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel, ünlü sualtı fotoğrafcısı Tahsin Ceylan katıldı. Ceylan ile Muradiye şelalesine dalan Muradiye Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel de şelale içinde çöp topladı. Muradiye Şelalesinin Van ve Muradiye için çok önemli bir yer olduğunu söyleyen  Muradiye Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel " Muradiye belediyemiz hem de kaymakamlığımız olarak özellikle gençlerimize ve toplumumuza yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Gerek Bendi Mahi çayı etrafında gerekse de şelalemizde bu etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Muradiye şelalesinin çok görkemli bir yer olduğunu belirten Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, şöyle dedi:
"Etkinlik kapsamında buraya gelen Muradiye kaymakamımız Mehmet Fatih Çelikel ve dalgıç arkadaşımız Serkan ile birlikte şelalede suya girdik. Sudan Muradiye Şelalesine baktık. Diğer arkadaşlarımız da karada çöp topladılar. Buraya dikkat çekilmesi adına böyle bir çalışma yapıldı. Dilerim bir gün değil her gün çevre günü olsun ve çevre farkındalığımız her gün olsun."

2. İzlediğiniz kamu spotlarının amacı nedir? Açıklayınız.

Cevap: Bu kamu spotları insanların duyarlı olmasını, bilinç seviyelerini yükseltmeyi en önemlisi de dikkatlerini çekmeyi hedeflemektedir.

3. Çevrenin korunması niçin önemlidir?

Cevap: Canlı yaşamı için doğal çevrenin korunarak sahip çıkılması gerekmektedir. Her canlı yaşamını sürdürmek için kendi için elverişli alanları tercih etmektedir. Doğa insan için oldukça önemli olmaktadır. Canlı yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olmaktadır.

Doğal çevre olmazsa insan nefes alacak oksijenden mahrum kalır, diğer hayvanlar yaşam alanı bulamaz. Çevre bu nedenle tüm canlılar için çok büyük bir gereksinimdir. Tüm canlılar için büyük önem taşıyan doğal çevreyi koruyarak devamlılığını sağlamak gerekmektedir. Biz doğayı korumazsak doğa hızla yok olup gidecektir. Gerek çevre sorunları gerekse insanların hatalı davranışları günümüzde doğal çevreye büyük zarar vermektedir. Bu konuda insanlar bilinçlendirilerek çevremize gereken özen gösterilmeli ve bu alanlar özenle korunmalıdır.

4. Çevre bilincine sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Cevap:  Çevre Bilinci“, “Doğa Bilinci“, “Ekolojik Bilinç“, “Çevreye saygı“, “Doğaya saygı“, “Çevreye duyarlılık“, “Çevreye karşı duyarlılık” yada “Çevre duyarlılığı” gibi birbiri ile iç içe geçmiş konulardan bahsetmek için ilk önce “Çevre” kavramını anlamamız ve içini doldurmamız gerekmektedir. Ben sahip olduğumu düşünüyorum. Çünkü çöpümü asla yere atmam, ağaçlara zarar vermem, etrafımda dağınık kirli görüntü varsa düzeltmeye çalışırım hiç bir hayvana zarar vermem. Çünkü insan olmak bunu gerektirir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 20 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metinde anlamını bilmediğiniz bazı kelime ve kelime grupları olacaktır. Bunların anlamlarını bağlamlarından yararlanarak tahmin ediniz. Bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarını Türkçe sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. araçlardan yararlanarak öğreniniz. Yeni öğrendiğiniz bu kelime ve kelime gruplarını sözlüğünüze eklemeyi unutmayınız.

talan etmek: Yok etmek, tahrip etmek
söz istemek: Konuşmak için talepte bulunmak.
gün geçmiyor ki: Hemen hemen her gün, her an anlamında kullanılan bir sözcük öbeği

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 21 Cevapları

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin hikâye unsurlarını ilgili kutucuklara yazınız. Etkinlikle ilgili soruyu cevaplayınız.

Öğretmenin sınıfa morali bozuk gelmesi, çevre bilinci konusunda endişeleri olması, öğrencilerin sanayi ve çevre tahribi konusunda farklı görüşlere saygılı olması.

Kişiler : Öğretmen, Deniz, Yiğit, Şebnem, Serap
Yer: Almanya
Zaman : Geniş zaman, şimdiki zaman
Anlatıcı: Üçüncü tekil şahıs agzından ve kahramanların ağzından. 

Bu etkinliği yaparken zorlandığınızı düşünüyor musunuz? Niçin? Aşağıya yazınız.

Cevap: Hayır zorlanmadım.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Konu: Doğayı tahrip ederek sanayileşmek mi, yoksa doğayı koruyarak gelişmek mi daha doğrudur?

Ana fikir: Teknolojik gelişmeler yaşanırken doğaya zarar vermemeli, doğayı korumalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 22 Cevapları

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Metinde hangi sorun ele alınmıştır?

Cevap: Doğanın tahrip edilmesi, ülkelerin sanayileşirken doğayı kirletmeden yok etmeden teknolojik olarak ilerlemesinin gerekliliği.

2. Öğrencilerin bu sorunu ele alma yöntemi nedir?

Cevap: İki türlü ele almışlardır. Kimisi hem sanayileşip hem de doğanın korunamayacağını kimisi ise her ikisinin de mümkün olduğunu söylemişlerdir. En sonunda da doğanın korunarak sanayileşmenin daha doğru olduğunu kabul etmişlerdir.

3. Sınıftaki öğrencilerden birisi siz olsaydınız metinde ele alınan sorunla ilgili neler söylemek isterdiniz?

Cevap: Ben de sanayileşme ya da ev yapmak için doğanın tahrip edilmesine karşı çıkar çevre bilincinin herkese yayılmasının gerekli olduğunu savunurdum.

4. Metinde hangi ülkeler, hangi yönden karşılaştırılmıştır? Sizce bu karşılaştırma doğru mudur?

Cevap: Almanya ile Türkiye karşılaştırılmıştır. Almanya’nın tek bir ağaç dalını bile kırmadan sanayi devi olduğunu Türkiye’nin ise plansız programsız çölleşmeye doğru gittiğini söylemektedir.

5. Metinde öğretmenin son söylediklerine katılıyor musunuz? Niçin?

Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü şunu unutmamalıyız ki doğayı korumadan çevremizi yok ederek sanayileşsek bile yaşanamaz bir ülkeye sahip olacağız.

6. Metin kahramanı sınıftaki bu tartışmadan nasıl bir sonuç çıkarmıştır? Siz nasıl bir sonuç çıkardınız?

Cevap: Sonuçta vardığı nokta şu olmuştur: Uygarlık, yalnızca teknolojik gelişme değildir. Ben de benzer bir sonuç çıkardım.

5. ETKİNLİK

“Tartışarak… Gerçeğe Doğru” metnini “Meşeler” metni ile tema, konu, olay örgüsü ve karakterler bakımından karşılaştırınız. Karşılaştırmanızı tablo hâlinde defterinize yazınız.

Konu : Meşe ağacının önemi
Tema : Meşe ağacının yazar için
Olay örgüsü : Meşe ağacı nerede yetişir
Karakterler : Yazar, Dedesi ve Babası

6. ETKİNLİK

Yaratıcı konuşma tekniğiyle “çevre ve insan” konulu bir konuşma yapınız. Yaratıcı konuşmada sizden önceki arkadaşınızın konuyla ilgili söylediklerinden hareketle konuya farklı bakış açısı getirmeniz gerektiğini dikkate alınız.

Konuşmanızda önceden hazırladığınız gazete ve dergi yazılarını, resim ve fotoğrafları kullanınız. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

ÇEVRE VE İNSAN

Çevre bizlerin evidir. İnsan evini hiç kirletir mi ey insanlar sizlere soruyorum. Nedir bu hırsınız? Nedir bu doymak bilmezliğiniz? Neden doğaya bu kadar düşmansınız kimse sevmeyi öğretmedi mi size? Hayvanlara zarar veriyorsunuz, ağaçları kesiyorsunuz, doğayı ev için para kazanmak için yok ediyorsunuz. Bilmez misiniz ki doğa sizin değil gelecek nesillerin sizlere emanetidir diye. Emanete böyle mi davranıyorsunuz? Doğa evimizdir ve unutmayın bu bencillikle davranmaya devam edersek evimiz kalmayacak…

7. ETKİNLİK

Tarihimizde ilginç vakıflar vardır. Bunlardan bir tanesi de çevreyi güzelleştirmeyi amaç edinen Nebioğlu Cafer Çelebi Efendi Vakfıdır. Aşağıda, bu vakfın kuruluş hikâyesi anlatılmıştır. Fakat metinde bazı cümleler ve paragraflar yanlış yerlere yazılmıştır. Bu numaralandırılmış cümle ve paragraflardan hangilerinin yerleri değiştirilirse metin, duygu ve düşüncenin akışına göre doğru yazılmış olur? Metni düzenleyerek defterinize yazınız.

Cevap:

Güneş, Boğaz’ın karşısındaki tepelere doğru inmeye başlamıştı. Sultan II. Selim otağı hümayunu önünde dinlenmekteydi. Kendisine sunulan meyve tabağındaki kayısılar, çavuş üzümleri, karadutlar öyle güzel duruyordu ki Sultan dayanamadı:

4 — Ne güzel meyveler bunlar? Hangi bağdan hangi bahçedendir?

6- Hizmetli destur isteyip cevap verdi: — Hocanız Cafer Çelebi’nin Üsküdar’daki bağındandır Sultan’ım

2-Padişah sol eliyle tuttuğu irice bir üzüm salkımından ikişer ikişer kopartıp ağzına götürmeye başladı ve “Maşallah! Ne de güzel bahçıvanmış.” diye hoşnutluğunu dile getirdi.

1- Ünlü Şeyhülislam Ebussuut Efendi’nin kuzeni olan Cafer Çelebi bu memnuniyeti işittiğinde Üsküdar’daki bahçesinde dostlarıyla sohbetteydi. Çok sevindi, dedi ki maiyetindekilere:

5 — Madem ki Padişah’ın dahi hoşuna gidecek güzellikte bir bağımız bahçemiz vardır. Bu güzellikler bizden sonra da harap olmamalıdır.

3 — Ne emir buyurursunuz Çelebi’m, dendiğinde cevabı “Bir vakıf kurmak lazım.” olmuştu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 23 Cevapları

En sevdiğiniz hayvanla ilgili bilgiler toplayınız, görseller hazırlayınız.

Cevap: Benim en sevdiğim hayvan köpektir. Köpekler 12 bin yıldan daha uzun bir süreden beri insanoğlunun av partneri, koruyucusu ve arkadaşı olagelmiştir. Değişik ihtiyaçlara göre farklı köpek türlerinin evrimleşmesinde insanoğlunun önemli rolü olmuştur. İlk köpekler keskin görme ve koku duyusuna sahip avcı köpekleriydi. İnsanlar, ilk tanışmalarından bu yana köpeklerin çeşitli yararlı özelliklerini genetik mühendisliğin en ilkel formlarıyla ön plana çıkartmış ve farklı köpek türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Örneğin 7-9 bin yıl önce çiftlik hayvanları evcilleştirildiğinde köpekler çobanlık da yapmaya başladı ve bu yönde yapay seçilime uğradı.

Ağustos böcekleri hakkında araştırma yapınız.

Cevap: Ağustos böcekleri olgun formlarında uçma kabiliyetine sahip bir tür böcektir. Genellikle sadece duyulurlar fakat görülmezler. Çoğu Temmuz ve Ağustos aylarında erkekleri dişleri etkilemek için karınlarından bulunan zarı titreştirdiklerinde 106 desibele kadar ulaşabilen ses şiddetine sahip melodiler ortaya çıkarabilirler.

Türler görünüm olarak birbirilerinden farklılık gösterse de hepsi yaptıkları sesle ve saydam damarlı kanatlarıyla kolayca tanınabilir. Büyük gözleri vardır ve birbirinden ayrı olan kısa antenlere sahiplerdir. Çoğu yetişkin ağustos böceği 1 ila 2 inç (2 ila 5 cm) uzunluğundadır. Bununla birlikte, Malezya Pomponia imperatoria gibi türleri 6 inç (15,24 cm) uzunluğundadır. Dünyada binlerce tür vardır.  ABD’de yalnız 200 tür mevcuttur fakat bir bütün olarak ağustos böcekleri grup yaşam döngüsüne göre iki gruba ayrılabilir: periyodik ve yıllık.

Kaynak:Eğitim Sistem

91
409
569
24
64
19
25
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum