Tatlı su biyomları nedir

Tatlı su biyomları nedir
Tatlı su biyomları nedir, tatlı su biyomları nerede bulunur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran bölgelerin her birine biyom denir.

Tatlı su biyomları ise; Tatlı sularda yaşayan ve genelde çoğu akarsu nehir ve gölde ortak görülen bitki ve hayvanlardır. Bu nedenle aşağıdaki bitki ve hayvanlara tatlı su biyomu denir.

Tatlı su biyomu bitkileri: Saz, kamış, nilüfer, bitkisel plankton
Tatlı su biyomu hayvanları: Balıklar, kurbağalar, bazı böcek türleri, solucanlar, yumuşakçalar

Tatlı su biyomları, akarsu ve durgun sulardan oluşur. Akarsularda çeşitli canlılar yaşamaktadır. Ancak akarsuların kaynağından ağzına kadar olan her kesiminde yaşam alanı farklılık göstermektedir. Kaynağına yakın kesimlerde akarsuyun akış hızı fazla olduğundan buralarda yaşayan canlı türü azdır. Akarsularda biyoçeşitliliğin en fazla olduğu yer, akış hızının azaldığı ağız kısmıdır. Denize dökülen akarsuların ağız kısmında tatlı ve tuzlu suların karışmasına bağlı olarak biyoçeşitlilik artmaktadır. Akarsularda yaşayan başlıca canlılar yosunlar, sazlıklar, kamışlar, balıklar, kurbağa ve mikroorganizmalardır. Durgun su ekosistemleri göl, bataklık, gölet ve baraj göllerinden oluşmaktadır. Göllerin sığ olan kısımlarında yosun, sazlıklar ve kamışlar yetişir. Göl sularının içinde ise çeşitli mikroorganizmalar, kurbağalar, su yılanları ve balıklar yaşamaktadır. Gölün tabanında ise çeşitli böcekler yaşamını sürdürmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.