TDK'ye göre unvan mı yoksa ünvan olarak mı yazılır

TDK'ye göre unvan mı yoksa ünvan olarak mı yazılır
 Editör
Bir kelimenin yazılışı hakkında kararsız kalındığı ise akıllara ilk olarak TDK gelir. Nasıl yazıldığı araştırılan sözcüklerden bir tanesi de ünvandır. Tam bu noktada, ünvan nasıl yazılır, unvan mı ünvan mı sorusunun cevabını araştıranlar haberimizi....

Unvan; Bir kimsenin işi, mesleği ya da toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san. Bir işyeri ya da aile için verilmiş ad.

Arapça unwan "kenar yazısı, etiket, belirteç, simge, lakap" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça "üst, yan, üzeri (edat)" sözcüğünden türetilmiştir.

Ünvan nasıl yazılır, Tdk'ya göre unvan mı yoksa ünvan olarak mı yazılır

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelimenin doğru yazılışı unvan şeklindedir. Unvan sözcüğü cümle içerisinde örneklerini de hemen aşağıdan bulabilirsiniz.

Unvan ile ilgili örnek cümleler

  • Aralarında bir unvana sahip olan tek kişiydim.
  • Deme bana Oğuz, Kayı, Osmanlı/ Türk'üm, bu ad her unvandan üstündür. Ziya Gökalp

Ünvan kelimesinin cümlede yanlış kullanım örnekleri

  • Arkadaşların arasında bir ünvanın var mı?
  • Ailesinin sahip olduğu ünvan ile gurur duyuyordu.

Unvan sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler san ve şöhret sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.

Soru : Bir kimsenin işi, mesleği ya da toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san anlamına gelen kelimenin doğru yazılışı hangisidir?

A- Unvan
B- Ünvan

Doğru cevap : Unvan

89
1
79
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.