Tekbirin, Itrî tarafından segâh makamında yapılmış olan bestesini araştırınız

Tekbirin, Itrî tarafından segâh makamında yapılmış olan bestesini araştırınız
Tekbirin, Itrî tarafından segâh makamında yapılmış olan bestesini araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Segâh Tekbiri Sözleri

Allahüekber allahüekber
la ilahe illallahü vallahü ekber
allahüekber velillahi’lhamd

Bayram ve teravih namazlarında veya her türlü etkinlik içerisinde bizlerin ve neredeyse tüm İslam aleminin büyük bir vecd ile okuduğumuz, Yahya Kemal’in ifadesiyle “Saltanatlı Tekbîr”in (Allahü Ekber Allahü Ekber Lâilâhe İllallahü Vallahü Ekber Allahü Ekber Velillahi’l-hamd) ve Salât-ı Ümmiyye’nin (Allahümme salli ala seyyidina Muahemmedini’n-Nebiyyil’ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihi ve sellim.) bestecisi Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi, dünya çapında şaheserler meydana getirmiş mûsikî üstadıdır. Her zaman değişik vesilelerle Ramazan, teravih, sünnet, düğün vs. her fırsatta ülke insanının neredeyse tamamı Segâh Tekbîr ve Salât-ı Ümmiyye okunur.

Segâh Tekbiri’nin Bestecisi Itri Kimdir

Buhûrîzâde Mustafa Itrî (d. 1640, İstanbul – ö. 1712), Türk bestekâr. Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî’ydi . Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17. yüzyıl bestecileri vardır. Çağının kaynakları mevlevi olduğunu göstermektedir. Mevlevi mukabelesinde okunan bir Segah ayin bestelemiş olduğundan bu rivayetlerde haklılık payı olabileceği düşünülmektedir.

Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve Gazi Giray Han’dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem esirciler kethüdalığı yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.

2
1
2
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.