Tektonik deprem bakımından en az tehlikeli bölge

Tektonik deprem bakımından en az tehlikeli bölge
Tektonik deprem bakımından en az tehlikeli bölge, Türkiye’nin neresidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Deprem; sözlük anlamı olarak başlangıç noktası yerin içinde, derinlerinde bulunan, yer kabuğu katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi, yanardağların püskürme durumuna geçmesi gibi doğal bir nedeni olan yer kabuğu sarsıntısı demektir.
Arap ve Afrika levhasının Anadolu yarım adasını sıkıştırmasından dolayı ülkemizde büyük boyutlarda fay hatları oluşmuştur. Fay hatları ve depremler birbirine paralel durumlardır. Birinci derece deprem bölgeleri fay hatları üzerinde oluşmaktadır.

Ülkemiz bir deprem kuşakları koridorunda bulunmaktadır. Bunun nedeni ülkemizin volkanik hareketliliğin bulunduğu bir coğrafyada yer almasıdır. Doğudan batıya doğru volkanik kayaçlar da artarak varlığını göstermektedir. Tektonik depremler bakımından depremlerin az yaşandığı ya da yaşanmadığı yerler de bulunmaktadır.

Tektonik deprem bakımından en az tehlikeli bölgeler şu şekildedir:

  • Tuz Gölü ve Konya Çevresi
  • Taşeli Platosu
  • Mardin Çevresi
  • Ergene Havzası
  • Karadeniz Kıyıları

55
15
717
17
15
16
16
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.