Teleskop çeşitleri ve isimleri nelerdir

Teleskop çeşitleri ve isimleri nelerdir
Teleskop çeşitleri ve isimleri nelerdir, teleskop çeşitleri hakkında bilgileri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Teleskoplar uzayda bulunan gezegenleri, ayı ve Güneş gibi gök cisimlerini incelemek ve gözlemlemek için kullanılan bir alettir. Fakat teleskoplar özellikleri ve amaçlarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Her çeşit teleskobun birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Optik teleskoplar, kızılötesi teleskoplar, radyo teleskoplar, aynalı ve mercekli teleskoplar gibi pek çok çeşide ayrılmaktadır.

Kızılötesi Teleskoplar, Kızılötesi ışık kullanarak gök cisimlerini tespit etmek için kullanılan teleskoplardır. Gök cisimleri bir miktar elektromanyetik yaymaktadır. Dünya'nın atmosferik gazları tarafından kızılötesi tayfın büyük bir kısmı soğurulur. Böylece teleskoplar da uzaya yerleştirilir.

Radyo Teleskoplar, Uzak yıldızların ve galaksilerin doğal bir şekilde oluşan emisyonlarından kaynaklanan radyo sinyallerinin alınıp güçlendirilmesi ile çalışmaktadır. Radyo teleskopların iki farklı bileşeni bulunmaktadır. Bunlardan biri radyo antenidir. Diğeri ise radyometredir. Bu iki bileşen bir mm ile on metre arasında değişen dalga boylarına sahip olan radyo sinyallerini yansıtmaktadır. Bunları yönlendirip güçlendirerek optik dalga boyundaki anlaşılan bilgiye dönüştürmektedir.

Optik Teleskoplar, Optik teleskoplar çok fazla miktardaki ışığı elektromanyetik tayfın görünür kısmından kırmaktadır. Böylece ışığı kırarak yansıtır ve göz merceği sayesinde gözlemlenebilecek şekilde odak noktasında toplamaktadır. Bu teleskoplar dünya üzerinde yer almaktadır. Ayrıca görünür olan ışığı gözlemlemektedir.

Aynalı Teleskop, Optik teleskop türlerindendir. Çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Işık teleskop gövdesi içinde yansıtarak görüntüyü bombeli aynaya verir. Aynalı teleskoplar bu şekilde kullanılmaktadır.

Mercekli Teleskop, Mercekli teleskop dünyada ilk icat edilen teleskoplardan birisidir. Günümüzde hala sıklıkla kullanılmaktadır. Bir adet dışbükey objektif merceği ve bir adet içbükey göz merceği sayesinde görüntü oluşmaktadır. Fakat son yıllarda mercekli teleskopların kullanımı azalmaya başlamıştır. Bunun en büyük sebebi lens sarkması, kromatik sapma ve küresel sapma gibi teknik sorunlardır.

Katadiyoptrik Teleskop, Katadiyoptrik teleskoplar optik teleskopların en gelişmiş bir türüdür. Ayrıca görüntüyü oluştururken ayna ve mercek ile beraber doğruluğu sağlamak amacıyla bazı düzelticiler de kullanılmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.