Telif ve patent hakkı deyince ne anlıyorsunuz

Telif ve patent hakkı deyince ne anlıyorsunuz
Telif ve patent hakkı deyince ne anlıyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Telif ve Patent Hakları

 Öncelikle patent hakları nedir buna bakalım ve anlamını öğrenelim.

 Patent hakları: Bir ürün ya da fikri bulan kişinin, o ürün ya da fikri yurt içi veya yurt dışı satabilmesi, üretebilmesi ya da kullanabilmesi adına kişiye sunulmuş olan belgedir. Aynı zamanda bu belge yasal bir belgedir. O yüzden hak sahibi bu ürün ve fikri rahatlıkla kullanabilmektedir. Tabii bu belgenin alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur.

  • Hem buluş hem de sanayi alanlarında kullanılabilir.
  • Kamu düzeni ya da genel ahlaka aykırı bir buluş olmaması önemlidir.
  • Hayvan ve bitki türlerinin yanı sıra, özellikle biyolojik unsurlara dayanağı olmayan buluşlar olmalıdır.

 Bu ve benzeri hususlar ilgili yer üzerinden incelendikten sonra, patent numarası ile beraber kişi patent sahibi olur.

 Örnek: Mesela dünyada hiç bulunmayan bir teknolojik ürün icat ettiniz. O zaman bu teknolojik ürün sadece size aittir. Sizin dışınızda hiç kimse o teknolojiyi üretemez, kullanamaz ya da satamaz. Buna sadece sizin hakkınız vardır. Çünkü bu teknoloji ile ilgili patent ve telif hakkı sizindir.

 Telif hakkı: İnsanların her türlü emekleri ile meydana getirdiği sanat eseri, bilgi ya da düşüncenin kullanılmasını ya da kopyalanmasını yasal olarak saklayan haktır.

 Not: Bazı ürünlerin üzerinde ‘copyright’ yazar. Böyle durumlarda sanat eseri ya da bilgi ve düşüncenin haklarının saklı olduğunu anlatır.

 Ülkemizde devlet sanat faaliyetlerini ve ayrıca sanatçı korumak amaçlı, ‘Fikir ve sanat eserleri kanunu’ bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı her ürün mutlaka bir bandrol taşımalıdır. Ülkemizde bandroller ürünlerin arka kısmında bulunur. Bandrol taşımayan ürün yasal değildir. Yani diğer bir değişle korsan anlamına gelmektedir. Peki korsan ne demek?

  • Gerçek fiyatının çok altında satılan kopya ürünler.
  • Üzerinde telif hakkı, ambalajı, bandrol ya da barkod ve benzeri unsurlar olmayan ürünlerdir.
  • Daha çok belli satış yerlerinde satılmayan, sokaklarda satışı gerçekleştirilen kopyalardır.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.