Temel hal ve uyarılmış hal ne demektir

Temel hal ve uyarılmış hal ne demektir
Temel hal ve uyarılmış hal ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Temel hâl, bir atomun bütün elektronlarının en düşük enerjili haline sahip olduğu durumdaki elektron dağılımı.

Uyarılmış hâl, temel haldeki bir elektronun, dışarıdan enerji verilerek daha kararsız olan bir dış yörüngeye çıkarılması hâli.

Atomlar katmanlardan oluşmaktadır. Çekirdek katmanı ve yörünge katmanı atomları oluşturmaktadır. Çekirdek katmanında proton ve nötronlar bulunmaktadır. Yörünge katmanında ise elektronlar bulunmaktadır. Elektronlar enerji seviyelerinde yer almaktadır. Atomların elektron dizilimlerine göre Periyodik Sistem’de dizildiği bilinmektedir.

Atomların elektron sayılarına göre kimliklerinin ortaya çıkması mümkündür. Bir atomun elektron dizilimi onun temel halini göstermektedir. Eğer atom iyonik halde ise uyarılmış halde demektir. Elektron alışverişi uyarılmış hali meydana getirir. Uyarılmış hal ise, atomun elektron verdikten ya da aldıktan sonra elektron dizilimindeki değişikliktir. bu hal geçicidir. Atomlar kararlı yapıda olmak isterler. Periyodik Tablo’da kararlı olan atomlar soygazlardır.

709
1134
130
531
78
129
678
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.