TEOG 4. kez hesaplandı yüzdelik dilimler değişti

TEOG 4. kez hesaplandı yüzdelik dilimler değişti
TEOG yerleştirme puanlarını önce bir soru iptal edilince hesaplayan, sonra gayrimüslim öğrencilere 0 verildiği için hesabı yenileyen MEB, bu kez de puanları seçmeli dersler yüzünden dördüncü kez hesapladı. Bazı öğrencilerin yüzdelik dilimleri 0.03 ile 0.1

Bu yazımızda sizlere Habertürk Gazetesinden Pervin BULDAN'ın TEOG Puanları 4. kez hesaplandı yüzdelikler değişti konusunda bilgiler vereceğiz. İşte detaylar....

Ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 273 bin öğrencinin girdiği ve sonuçları liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanlar'ın (YEP) hesaplanması bir türlü bitmek bilmiyor. 24 Haziran'dan bu yana yerleştirme puanları dördüncü kez hesaplandı.

Bu kez hesaplama nedeni, bazı öğrencilerin haftada bir saat aldıkları seçmeli derslerin e-okul sistemine işlenmemesi ve "0" olarak değerlendirilerek hesaplanması. Bu hatanın ortaya çıkması üzerine tekrar hesaplama yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) "Okulların suçu, öğrencilerin puanlarını sisteme girmemişler" dedi. Okul yöneticileri ise "E-okul sisteminde seçimlik dersler ekranı kapalıydı. Ayrıca bu yıl Yılsonu Başarı Puanları'nın (YBP) hesaplanmasına bu derslerin etki yapacağı söylenmedi" diye kendini savundu.

'MARY' İKİNCİ KEZ HESAPLATTI

Ne TEOG puanlarının hesaplanması, ne de hesaplama hataları bir türlü bitmiyor. Önce geçtiğimiz 24 Haziran'da açıklanacağı duyurulan puanlar Yargıtay'a iptal istemiyle götürülen sorularla ilgili dava görüldüğü için açıklanmadı. Yargının "Mary" olarak bilinen bir İngilizce sorusunu iptal etmesi üzerine TEOG puanları iptal edilen soruya göre ikinci kez hesaplandı ve 29 Haziran'da açıklandı.

ÜÇÜNCÜ HESAPLAMA GAYRİMÜSLİM ÖĞRENCİLER İÇİN

Sonuçlar açıklandığında ise gayrimüslim öğrenciler, yerleştirme puanlarında 20 puanlık bir düşüş ile karşılaştı. Bakanlığın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan 519 öğrencinin bu sınava girmiş ve "0" almış gibi yerleştirme puanlarını hesapladığı ortaya çıktı. Bu hata için bakanlık okulları "Zamanında öğrencilerinin muaf olduklarına ilişkin bilgiyi e-okul sistemine girmemiş olmakla" suçladı. Okullar ise öğrencilerle ilgili tüm bilgilerin e-okul sisteminde yer aldığını belirterek, suçun kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.

MEB, 519 gayrimüslim öğrencinin puanını tekrar hesapladı. Bakanlık 519 öğrencinin puanının tekrar hesaplanmasının sadece bu öğrencileri etkilediğini, bunun dışındaki öğrencinin yüzdelik dilimi ve başarı sırasının değişmediğini iddia etti, ancak eğitimciler bir tek öğrencinin puanı değiştiğinde başarı sırasının değiştiğini açıkladı. MEB, öğrencilerin YEP bilgilerinde başarı sırasını vermiyor, sadece yüzdelik dilimi paylaşıyor. Oysa yüzdelik dilimlerin içinde ne kadar öğrenci olduğu bilinmiyor.

SEÇMELİ DERSLER YÜZÜNDEN

Ancak iki gün önce başlayan TEOG tercihlerinde veliler, çocuklarının YEP'lerinin yer aldığı "2015 Yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması Kapsamında Oluşan Yerleştirmeye Esas Puan Değerleri" belgesinde yüzdelik dilimlerinde değişiklik olduğunu fark edince puanların tekrar hesaplandığı ortaya çıktı. Bu kez dördüncü hesaplama nedeninin "seçmeli derslerden" kaynaklandığı anlaşıldı. 8. sınıfların haftada bir saat gördükleri "seçmeli ders" 0 olarak değerlendirildi. Seçmeli dersler de zorunlu dersler gibi Yerleştirme Puanları'nın (YEP) oluşmasında kullanılan Yılsonu Başarı Puanları'nın (YBP) hesaplanmasında bu yıl kullanılmaya başlandı.

OKULLAR ZAMANINDA GİRMEDİ

MEB, okulların, semeli derslerin notlarını zamanında sisteme girmediğini söyledi. Okullar ise "Bu dersleri girebilmek için sistem açık değildi. Ayrıca seçmeli dersler 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının hesaplanmasında etkili olmuyordu. Bu yıl bakanlık sistemi değiştirdi" dedi.

Bir okul yöneticisi, "Bu not girişi öğrencilerin 8. Sınıf Yılsonu Başarı Puanları'nın (YBP) değişmesine sebep oldu. YBP'lerin değişmesi de Yerleştirmeye Esas Puanları'nı (YEP) değiştirdi. Bazı öğrencilerde bu notun girilmesiyle birlikte YEP ve yüzdelik dilim değişti. Bizim okulda YEP'i yüksek olanlarda 0.03, düşük olanlarda 0.19 oranında bizim okulda değişiklik oldu" dedi.

PUANLAR DEĞİŞTİ Mİ?

Seçmeli ders notlarının girilmesiyle her öğrencinin puanı değişmedi. Sadece bu dersten notu girilmemiş öğrencilerin puanı değişti. Bazı öğrencilerin de yüzdelik dilimlerinde değişiklikler oldu. Aslında bu değişiklik tüm öğrencilerin başarı sırasını değiştirdi ancak MEB bu veriyi paylaşmadığı için nasıl bir değişiklik olduğu bilinmiyor.

ÖZEL OKULLARDA HAK KAYBINI ARAŞTIRIYORUZ

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okullarda bu değişiklikten dolayı "hak kaybına uğrayan öğrenci olup olmadığını araştırdıklarını" söyleyerek "Bazı öğrencilerde 8. sınıf YBP değişti. Okullar kontenjanları dolduğunda iki öğrenci eşit ise bu puana bakıyorlar. Tüm okullarımızdan bu değişikliği kontrol ederek hak kaybı olan öğrenci olup olmadığını araştırmalarını istedik" dedi.

MEB: PUANLARI GÜNCELLEDİK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki akşam yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sürecinde ikinci dönem gerçekleştirilen sınavda bir sorunun iptaline ilişkin 26.06.2015 tarihli yargı kararı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olması gereken öğrencilerin talepleri, seçimlik ders notlarını sisteme girmekte sorun yaşayan öğretmenlerimizin istekleri ve notlara yönelik yasal süresi içinde yapılan itirazlar doğrultusunda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş kapsamındaki yerleştirmeye esas puanlar (YEP) güncellenerek e-okul sistemine yüklenmiştir."

TERCİH BUTONU, ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRANA AÇILMAYACAK

Devlet liseleri için tercih süreci 16 Temmuz'a dek sürecek. Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul. meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

Tercihinizde 25 okula yer vereceksiniz. Ancak yapılan tercihlerin mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor. Ancak özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler devlet liseleri için tercih yapamayacak. Tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, "Tercih yapmak istiyorum" ve "Özel okula tercih yaptıracağım, tercih yapmayacağım" butonları çıkacak. Bu butonlardan birini seçmeniz gerekiyor. İkinci butonu yani çocuğunun kaydını özel okula yaptıracağını seçenler tercih hakkını kullanmış sayılacak. Bu öğrenciler ancak nakil başvurusuna katılabilecek.

Özel okula kayıt yaptıran veli "Tercih yapmak istiyorum" butonunu seçtiğinde çocuğunun kaydı e-okul sisteminde görüneceği için tercih yapma hakkı olmayacak. Onun için tercih ekranı açılmayacak

Kaynak:Habertürk

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.