TEOG puanları için itiraz nasıl yapılır?

TEOG puanları için itiraz nasıl yapılır?
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) pualrında beklediğinden düşük alan öğrencilerin itiraz hakkı bulunmakadır. Peki TEOG puanlarına itiraz nasıl yapılır?

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavı 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk kez uygulandı.MEB’in yayınladığı “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Ortaöğretime Geçiş Sistemi e-Kılavuzu” sınavları itirazın nasıl yapılacağını açıklıyor.

Bu yıl ilk defa uygulanan TEOG sınavları öğrencinin devam edeceği liseyi belirleyecek. TEOG sınavları eski sistemde uygulanan SBS’ye göre öğrenci açısından çok daha artıları olan bir sınav sistemi. Öncelikle öğrenciler sınavlara kendi okullarında girdi. Sınavın ertesi günü okullarından sınavda kullandıkları soru kitapçıklarını kendi adını soyadını yazdıkları için aldılar. Soru kitapçıkları üzerindeki işaretlemelerine göre, doğru ve yanlış cevaplarını çok daha sağlıklı bir şekilde değerlendirdiler.

MEB’in yayınladığı “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Ortaöğretime Geçiş Sistemi e-Kılavuzu” sınavları itirazın nasıl yapılacağını açıklıyor. Buna göre öğrenci ve velisi ortak sınavların sonuçlarında bir yanlışlık olduğunu düşünüyor ise kılavuza göre sonuçların e-okul sisteminde yayınlanmasından itibaren 5 takvim günü içerisinde yazılı olarak YEĞİTEK’e (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne) yapabileceklerdir. Kılavuzda, faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır maddesi yer almaktadır.

İtiraz için öğrenci velisi şöyle bir yol izlemelidir. Öncelikle verilen süre içerisinde itiraz yapılmalıdır. Yapılan ortak sınavlardan hangi dersin veya derslerin sonuçlarında yanlışlık olduğu düşünülüyor ise; veli incelenmesini istediği her ders için ayrı ayrı T.C. Ziraat Bankası Başkent/ANKARA şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat/ANKARAşubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 10 TL (On TL KDV Dahil) yatırmak zorundadır. İnceleme sonucunda velinin itiraz ettiği sonuçlarda yanlışlık yapıldığı belirlenir ise MEB bu inceleme ücretini veliye geri iade edecektir.

Ücreti yatıran veli; incelenmesini istediği sınav sonuçlarına ait itiraz dilekçesi ile birlikte banka dekontunu MEB’in Ankara’daki YEĞİTEK adresine iadeli taahhütlü, APS veya kargo ile veya elden teslim etmesi gerekmektedir. Kılavuzda belirtildiğine göre itiraz dlekçesine inceleme ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu eklenmeyen dilekçeler incelemey alınmayacaktır.

İtirazları cevaplandıracak olan YEĞİTEK, gelen evrak kayıt tarihini dikkate alacak ve süresinde yapılan itirazları dikkate alacaktır.

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza
ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

TEOG sınav sonuçlarında yanlışlık olduğunu düşünen veliler buna göre ellerini çabuk tutmalı ve itraz dilekçelerini vermelidir. Çünkü 5 takvim günü geçtikten sonra sınav sonuçlarını kabul etmiş olmakta ve itiraz hakkını kaybetmektedir.

***

MEB’in bursluluk sınavları ortaokul 8. Sınıf öğrencileri için yapılan TEOG sonuçlarına göre belirlenecektir. 2014 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri için ise 22 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilecektir. Bursluluk ve yatılılık sınavı giriş belgeleri e-okul sisteminde yayınlanmıştır. Bu sınava müracaat eden öğrenciler, sınav giriş belgelerini okudukları okulların okul idarelerinden alabileceklerdir. Okul tarafından çıkışı alınıp imzalanmış ve mühürlenmiş sınav giriş belgeleri olmadan öğrencilerin sınava girmeleri mümkün değildir. Bu nedenle müracaat eden öğrencilerin bir an önce okudukları okul idarelerinden bu belgeleri almaları gerekmektedir.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.