TEOG Sınav Bitti Tercih Karmaşası Başladı

TEOG Sınav Bitti Tercih Karmaşası Başladı
SBS’nin yerine getirilen merkezî sınav maratonu sonuçlandı. Tercih aşamasına gelen öğrencileri karmaşık bir sistem bekliyor. İki ayrı liste doldurulacak

Liselere geçişte Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine konulan ve kamuoyunda merkezi yazılı olarak bilinen maratonun ilk uygulaması tamamlandı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin 8. sınıf öğrencisinin merakla beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan 2. dönem merkezi yazılıların sonuçları dün e-okul üzerinden açıklandı. Dikkatler şampiyonların üzerinde yoğunlaşırken, Fatih Koleji tam puan alan 13 öğrencisiyle zirveye yerleşti.

Coşkun Kolejleri'nden 6 öğrenci, Ankara Samanyolu Eğitim Kurumları'ndan 5 öğrenci bütün soruları doğru cevaplayarak şampiyonlar listesindeki yerlerini aldı. Bu yıl ilk kez uygulanan merkezi yazılı maratonunun bundan sonraki aşamasını lise tercihlerinin yapılması ve yerleştirmeler oluşturuyor.

Öğrenciler, 16-20 Haziran arasında sonuçlara itiraz edebilecek. 4 Temmuz'da okulların kontenjanları, 7 Temmuz'da Yerleşmeye Esas Puanları (YEP) açıklanacak. Tercihler, 31 Temmuz-8 Ağustos arasında yapılacak. 22 Ağustos'ta yerleştirme sonuçları ilan edildikten sonra kesin kayıtlar alınacak. Boş kontenjanlar için 22 Ağustos'ta nakil dönemi başlayacak.

Öğrenciler 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden tercihlerini bildirecek. A ve B grubu olmak üzere iki liste yapılacak. A listesindeki 15 okul, öğrencinin puanına göre belirlenecek. B grubuna ise her okul türü yazılabilecek. B grubu tercih listesinde sıraladıkları okul türlerine yerleştirilecek. Bunlardan herhangi birine yerleşemeyen öğrencinin evine en yakın okula kaydı yapılacak. Taban puan şartının kaldırılması ile tüm okullar YEP ile öğrenci alacak. Eğitimciler, düşük puanlı öğrencilerin, meslek ve imam hatip liselerine yönlendirileceklerini söylüyor. Ayrıca nakil uygulaması ile aralarında 200 puan farkı olan öğrencilerin bile aynı okula yerleştirilebileceğini belirtiyorlar.

‘İMAM HATİP MECBURİYET GİBİ OLDU’

Yeni yerleştirme sistemi ile ilgili eğitimcilerin görüşleri özetle şöyle:

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat: Öğrencileri, sınavdaki başarısızlık durumuna göre imam hatip ya da meslek lisesine mecbur etmek çağa uygun değil. Nakil sırasında taban puan olmaması çocukların tercih sırasında çok sıradan yerleri yazıp, bir süre sonra iyi okullara gelmelerine yol açabilir.

Aktif Eğitimciler Sendikası Başkanı Osman Bahçe: Gençlerin, istedikleri tercihe yerleşememeleri halinde herhangi bir okula zorla kaydedilmesi vicdani de insani de değil. Taban puan şartının kaldırılması, okulları yüksek puanla kazanan öğrenciler ve alacakları eğitimin kalitesi açısından haksızlıklara sebep olacak.

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Eskiden Anadolu ve fen liselerine yerleştirme yapılırken şimdi bütün okullara puanla yerleştirme yaptığınız zaman öğrencilerin bir kısmını mesleki eğitime mahkum ediyorsunuz. Sınıfları 40’a çıkarmak da, kaliteyi düşürür. Mühim olan herkesi mezun etmek değil nitelikli mezun vermektir.

İşte şampiyonlar

Fatih Koleji: Melike Serra Kocaman, Ömer Erdinç Yağmurlu, Zeynep Reyyan Erdem, Ceyda Alp, Sıdıka Beyza Çalışkan, Muhammed Emir İnce, Taha Bilgiç, Ümmü Gülsüm Ergin, Ahmet Seha Alpsoy, Mert Alp Kayalar, Rabia Olcay ve Aybike Denizmen.

Coşkun Koleji: Kerem Elmas, Yaşar Cımıllı, Nuray Ormanlı, Ceyda Polat, Dilara Bostancıoğlu ve Şevval Sultan Köksal.

Ankara Samanyolu Eğitim Kurumları: Mustafa Dündar, Eren Saydam, Mehmet Altınsoy, Semih Taha Uğraş ve Ayşe Betül Karstarlı.

Mardin Özel Safiye Beşir Atak Koleji: Sevdenur Kurt ve Göktuğ Terzibaş.

Samsun Feza Berk Koleji: İkranur Baba.

‘Başarıyı fedakâr öğretmenlerimize borçluyuz’

Serdivan Fatih Koleji öğrencisi Zeynep Reyyan Erdem: Biz hazırlanırken her zaman yanımızda olup destek veren öğretmenlerim ve aileme teşekkür ederim. Düzenli ve sistemli bir biçimde sınava hazırlanmaya gayret gösterdim.

Samsun Feza Berk Koleji öğrencisi İkranur Baba: Başarıda okul öğretmenlerinin yanı sıra dershane öğretmenlerinin de katkısı çok büyük. Bu başarıyı hem okul öğretmenlerime hem de Sakarya Dershanesi öğretmenlerime armağan ediyorum.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.