TEOG tercihleri ne zaman başlayacak

TEOG tercihleri ne zaman başlayacak
TEOG 2. Dönem sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih heyecanı sardı. Peki milyondan fazla öğrencilerin girdiği 2017 TEOG tercihleri ne zaman başlayacak? MEB 2017 TEOG tercihleri ile ilgili açıklama yaptı mı?

26-27 Nisan 2017 tarihlerinde 1 milyondan fazla ortaokul 8. sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına girdi. Geçtiğimiz hafta sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler nasıl tercih yapacaklarını merak ediyor. 2017 TEOG tercihlerinin ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir tarih verilmese de Temmuz ayının ortalarında başlayacağı belirtiliyor.

Teog Tercihleri ne zaman başlayacak?

TEOG 2. Dönem sınavlarının sonuçları açıklandıktan sonra öğrencileri tercih heyecanı sardı. Lise eğitimini iyi bir okulda sürdürmek isteyen öğrenciler aldıkları puanlara göre tercih yapacak. TEOG tercihlerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı'nı (AOSP) baz alarak yapacak.

Geçtiğimiz yıl yani 2015-2016 öğretim yılında Teog tercihleri Temmuz ayında yapılmıştı. 2016-2017 yılı Teog tercihleri ile ilgili kesin bir tarih verilmedi. Ancak yine Temmuz ayında başlayacağını tahmin ediliyor.

MEB, puanları açıkladıktan sonra tercih işlemlerinin başlayacağı belirtiliyor.

AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI (AOSP) NE DEMEK?

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl 2 defa yaptığı TEOG sınavlarının puan hesaplamasında ağırlıklandırılmış ortak sınav puanına göre öğrencilerin tam puanını hesaplıyor. TEOG sınavlarında her dersin belli bir katsayı puanı var. Sınava giren öğrenciler, girdikleri derslerin katsayıları ile puanlarını ayrı ayrı çarparak derslerin AOSP puanını hesaplamış oluyor. Daha sonrasında bu puanlar toplanarak, 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanıyor.

TEOG Tercihleri nasıl yapılacak?

Teog puanları açıklandıktan sonra MEB'in belirlediği tarihte tercih yapacaklar. Tercih yapacak öğrenciler elinde bulundurdukları AOSP ile gitmek istedikleri okulların isimlerini yazacak.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi TEOG sınavına giren yüzbinlerce öğrenci, tercihlerini Yerleştirme işlemleri için yapılan TEOG tercihleri https://e-okul.meb.gov.tr/ internet adresinden bireysel olarak yapacak. Sisteme giriş yapan öğrenciler Tercih Yapmak İstiyorum butonuna tıklayarak tercihlerini yapabilecekler. Tercihlerini yapan öğrencilerin unutmaması gereken, okul müdürlüklerine gidip yaptıkları tercihleri ekektronik ortamda onaylatması olacak. Tercihlerini onaylatmayan öğrencilerin tercihleri geçersiz sayılacak.

En fazla 25 tane tercihin yapılacağı Teog tercihlerinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Peki öğrenciler ve veliler tercih yaparken nelere dikkat etmelidir?

Tercih yapılırken yapılan büyük yanlış

TEOG tercihleri ile ilgili öğrencilerde ve ailelerde çok yanlış bir algı var. Öğrenciler maalesef hala TEOG tercihlerini TEOG yerleştirme puanları ile yapmayı düşünüyorlar. Ancak bu büyük bir yanılgı. Ne TEOG'da ne de LYS'de tercihler yerleştirme puanlarıyla yapılır. Doğru tercih başarı sıralaması veya yüzdelik dilim ile yapılır. TEOG'da doğru tercih yapmak için dikkate alacağınız kriter öğrencinin Türkiye geneli yüzdelik dilimidir.

TEOG tercihlerini yapmak öğrencilerin ve ailelerin gözünü korkutsa da aslında çok basit bir işlemdir. Öğrencinin ilk yapması gereken Ankara, İstanbul veya hangi ildeyse tercih yapacağı okulların 2015 TEOG yüzdelik dilimleri indirmeleridir. Okulların yüzdelik dilimleri, okul türlerine, yüzdelik dilim aralığına göre MEB tarafından yayımlanmaktadır. 2015 yüzdelik dilimleri henüz yayımlanmadı. Ancak yayımlandığında bu sayfaya eklenecektir.

MEB tarafından verilen yüzdelik dilimler listesinde okullar yüzdelik dilimine göre sıralanmalıdır. Öğrencinin yüzdelik dilimiyle karşılaştırılmalıdır.

Örneğin Şeyma isimli bir öğrencinin TEOG Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimi % 7 olsun. Öğrenci MEB'in 2015 verilerine göre hazırladığı yüzdelik dilimler listesinde kendi yerini bulacak. Kendi yerine tekabül eden yüzdelik dilim aralığı yani öğrencinin yüzdelik dilimi % 7 ise öğrenciye % 6 ile % 8 arası liselerin gelme ihtimali yüksektir. Bu sebeple öğrenci bu aralıktaki okulları çok iyi araştırmalı, evine yakınlığı, öğretmen kadrosu vs. hepsini değerlendirmelidir. Bir de iki üç tercihini de gelme ihtimali çok çok düşük olsa da % 2,3 ve 4'lük dilimde yapabilir. Ayrıca öğrenci tercihlerin garanti olması adına birkaç tercihini de % 9, 10 ve 11'lik okullardan yana yapmalı ki garanti bir yere yerleşsin. Ancak dediğim gibi öğrencinin yüzdelik dilimi kaçsa bir iki puan üstü ve altı okullar titizlikle incelenmelidir

Tercih Yaparken nelere dikkat edilmelidir.

Öğrencilerin ve velilerin tercih yaparken en çok hata yaptıkları konulardan biriside puanın dikkate alınmayışı ve okul kontenjanları oluyor. Tercih yapacak öğrenci mutlaka AOSP göre tercih işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bir diğer husus ise okul kontenjanları. Öğrenciler ve veliler okul kontenjan durumlarını ve okulların tanıtım bilgilerini dikkatli bir şekilde incelemesi tavsiye ediliyor.

Tercih işlemleri ekranında giren öğrenciler, "Tercih Yapmak İstiyorum" butonuna veya "Özel Okula Kayıt Yaptıracağın Tercih Yapmayacağım" butonlarını görecekler. Burada dikkat edilmesi gereken husus, özel okullara gitmek isteyen öğrencilerin "Özel Okula Kayıt Yaptıracağın Tercih Yapmayacağım" butonunu işaretlemeleri, "Tercih Yapmak İstiyorum" butonunu işaretlememeleri gerekmektedir.

Yüzdelik Dilim Nedir ?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir.

Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (Teog sınavına giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur.

Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

Tercih yaparken hangi yüzdeyi kullanarak tercih yapacağız?

MEB açıklamış olduğu kontenjanlarla birlikte bir yüzde verdi yalnız bu yüzdelerin Türkiye geneli mi il geneli mi olduğunu açıklamadı.Türkiye geneli yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklı olacaktır.

İl geneli yüzdelik dilimde özellikle küçük iller için iyi fikir verebilir. Örneğin il yüzdesi %1 olan öğrenci eğer ilde teog sınavına giren öğrenci sayısını aşağı yukarı tahmin ederek bir tercih yapabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.