TEOG'da 1 soru iptal edilebilir

TEOG'da 1 soru iptal edilebilir
TEOG-1 tamamlandı. Dünkü oturumdaki sınavlarda soruların müfredata uygun ve kolay olduğunu söyleyen uzmanlar, Fen Bilimleri'nde 'fosfat' yerine 'fosfor' ifadesinin kullanıldığı bir sorunun tartışmaya açık olduğunu ve iptal edilebileceğini kaydettiler.

Öğrencilere göre T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, bilgi ve yorumlama becerisi gerektirdiği, şıklarda çeldiriciler olduğu için zordu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavları dün tamamlandı. 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin başvurduğu sınavın dünkü oturumunda Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil dersleri yer aldı. Sonuçları liselere girişte ve karne notunda kullanılacak TEOG kapsamında ikinci dönem sınavları 26-27 Nisan'da yapılacak. İlk dönem sınavlarına giremeyen ve geçerli mazereti olan öğrenciler ise 17-18 Aralık'ta Mazeret Sınavı olacak.

Uzmanlara göre dünkü sınavlar müfredata uygun genel olarak kolaydı, öğrenciler ise T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında çok zorlandılar.

Seçici sorular vardı

Çevre Koleji Fen Bilimleri dersi bölüm başkanları A Kitapçığı'ndaki 1. soruda verilen önermede 'fosfat' yerine 'fosfor' ifadesinin kullanılmasının sorudaki bilgiyi tartışmaya açabileceğini kaydettiler. Aynı soruya dikkat çeken Oğuzkaan Koleji Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sorunun iptal edilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti. Yılmaz, "Nükleotidin tanımı yetersiz ve eksik kalmış. Nükleotidin yapısı açıklanırken "bir fosfor"dan oluştuğu söylenmiş. Yanlış bir ifade. Bir Nükleotidin yapısında "bir fosfat, bir şeker, bir organik baz" bulunur. Soru eksik ve yetersiz olmasına rağmen öğrencilerin farklı bir cevap verme ihtimali bulunmadığından genelde doğru cevap verilmiştir. MEB'in kazanımları dikkate alındığında soru eksik ve hatalıdır. Sorunun iptal edilmesi söz konusu olabilir" dedi.

Çeldiricileri çok yüksek

Hatice Yılmaz, Fen Bilimleri'nde ayrıca A kitapçığı 5. ve 14. soruların çeldiricileri güçlü, 16. ve 20. soruların hem bilgi hem de anlam ve yorum gerektirdiğinden öğrencileri zorlayabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Nesibe Aydın Okulları bölüm başkanları da A Kitapçığı 5. soruda "sperm ana hücresini, sperm hücresi" olarak düşünen öğrencilerin soruyu hatalı cevaplandırabileceğine dikkat çekti.

Sevinç Eğitim Kurumları ile Doğa Okulları eğitim uzmanları da T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında A kitapçığındaki 12, 14, 17 ve 19. soruların dikkat gerektiren, ayırt edici nitelikte sorular olduğunu dile getirdi. Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel Milli Mücadele Dönemi ile ilgili çıkarılabilecek en kapsamlı sonuç sorusunda, "pek çok sorunla karşılaşılmıştır" seçeneğinin öğrenciler için çeldirici olduğunu, bu soruda durum tespiti değil sonuç arayanların doğru cevaba ulaşabildiğini belirtti.

Bilfen Ortaokulu, Çevre Koleji, Nesibe Aydın Okulları, Bahçeşehir Okulları, Özel Arı Okulları, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, SEV Ortaokulları, Doğa Okulları, Oğuzkaan Koleji, Sevinç Eğitim Kurumları ve Uğur Okulları bölüm başkanlarının sınavla ilgili diğer değerlendirmeleri şöyle:

Fen'de çalışan kazandı

Fen Bilimleri'de sorular müfredata uygun, net ve anlaşılırdı. "Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme" ile "Kuvvet ve Hareket" ünitelerinden 10'ar soru vardı. Sınavda basit makineler ünitesinden kaldıraç sorularına ağırlık verilmiş. Sorular orta güçlükte olup düzenli çalışan, ders kitabını takip eden öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği nitelikteydi. Soru ve seçeneklerde yer alan şekiller anlaşılır düzeydeydi. Düzenli çalışan öğrencinin başarılı olabileceği bir sınavdı.

Kavramlar öne çıktı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında sorular kazanımlara ve konulara uygundu. "Bir Kahraman Doğuyor" ünitesinden 6, "Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler" ünitesinden 12, "Ya İstiklal Ya Ölüm!" ünitesinden de 2 soru geldi. Sınav, kazanımları ve konuları kavrama ve analiz düzeyinde çok iyi sorgulayan sorulardan oluşmakta. Önceki yıllardaki yoğun çelişkili sorular bu yılki sınavda yer almadı. Genel olarak orta seviyede, çok fazla kavram ve kelime bilgisi içeren, hem bilgi hem de yorumlama gerektiren bir sınavdı. Bağımsızlık ve ülke bütünlüğü gibi kavramların sorgulatıldığı sınavda, "Bağımsızlık, topyekün, egemen devlet, diplomatik, siyasi yalnızlık, bölgesellik, hukukun üstünlüğü, toplumsal eşitlik" gibi kavram bilgisine sahip öğrenciler başarılı olacak.

İngilizce, orta zorlukta

Yabancı Dil'de İngilizce testinde sorular müfredata uygundu. Orta zorlukta olan sorular, öğrencilerin sorumlu olduğu üç üniteden geldi. Sorular kazanımlara göre eşit dağıtılmış ancak yapıları itibariyle dikkat gerektiriyor. Okuduğunu anlama, diyalog, dilbilgisi, Wh-questions (soru kelimeleri) ağırlıklıydı. Öğrencilerin bu sorulara cevap verebilmeleri için soru kelimelerini çok iyi bilmeleri gerekiyordu. A Kitapçığı'ndaki 18, 19 ve 20. soruların öğrencilerin okuduğunu anlama ve olayları sıralayabilmesini gerektirdiğinden zorluk derecesi diğerlerine göre daha yüksek.

Kaynak:Milliyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.