TEOG'DA Adım Adım Tercihe Doğru

TEOG'DA Adım Adım Tercihe Doğru
Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme (e-kılavuzu) takviminin yayınlanmasının ardından öğrenci ve velilerin izlemesi gerektiği yol haritasını adım adım anlattı.
  1. 29 Haziran’da Yerleştirmeye Esas Puanınız (YEP) yayınlanacak. Aynı tarihte Tercihe Esas Kontenjan Tabloları da yayınlanacak.  

  • Yerleştirmeye Esas Puan belgenizde; Yerleştirmeye Esas puanınız, Türkiye Yüzdelik Diliminiz ve bulunduğunuz ildeki yüzdelik diliminiz yer alacak.  

  • Tercihe esas kontenjan tabloları altı ayrı okul türüne göre yayınlanacak. 

TABLO-1: Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri 

TABLO-2: Anadolu Liseleri 

TABLO-3: Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 

TABLO-4: Çok Programlı Anadolu Liseleri 

TABLO-5: Anadolu İmam Hatip Liseleri 

TABLO-6: YEP sonucuna göre öğrenci alan özel okullar. 

  • Yayınlanacak tablolardaki okullar illere göre sıralı olacak ve okulların bir önceki yıl birinci yerleştirme döneminde aldığı en son öğrencinin yüzdelik dilimini ve puanını da gösterecek. 

  1. Tercihlerinizi sadece merkezi tercih ve yerleştirme sistemi ile öğrenci alan okullardan yana kullanacaksanız; 

  • 15 Haziran tarihine kadar öncelikle tercih listenizde yer vermeyi düşündüğünüz okul türüne ait tabloları seçiniz. 

  • Seçtiğiniz okul türlerinden girmeyi en çok istediğiniz okullar listesi oluşturunuz. Ön listenizde istediğiniz kadar çok okula yer verebilirsiniz. Oluşturduğunuz listede seçtiğiniz okulların yanına okulun bir önceki yıla ait puanını ve yüzdelik dilimini yazınız. 

  • Oluşturduğunuz listeyi okul türlerine göre değil, puan veya yüzdelik dilimine göre en yüksek puanlıdan en düşük puanlı okula doğru karma olarak sıralayınız 

  • Tercih listenizde 25 okula yer verebileceksiniz. 

  • Oluşturduğunuz sıralamada, puanına veya yüzdelik diliminize denk okulu 20. tercihiniz olarak işaretleyiniz.  

  • Son beş tercihinizi kendi puanınızdan başlayarak 10 puan kadar alta inecek şekilde seçiniz. 

  • 19. tercihinizden 1. tercihinize kadar olan okulları belirli puan aralıklarına dikkat ederek listenizi tamamlayınız. 

  • Listenizi oluştururken aynı puan grubundaki okullardan evinize daha yakın olanı tercih ediniz. 

  • Tercih işlemleri başlamadan 15 Temmuz tarihine kadar oluşturduğunuz listedeki okulları ziyaret ederek seçtiğiniz okulları yerinde gezip görünüz.   

  1. Tercihinizi merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını özel okullardan yana kullanacaksanız; 

  • Sadece 05-06-07 Temmuz tarihlerinde Ramazan Bayramı tatili yapabileceksiniz. Sizin için 30 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak kayıt takvimi önemli. 

  • Özel okullara kayıt işlemleri için önce özel okullar taban puan ilan ediyor. 

  • Sizin puanınız okulun ilan ettiği taban puana denk veya daha yüksekse o okula ön kayıt yaptırıyorsunuz. (Puanınızın tuttuğu birden çok okula ön kayıt yaptırabilirsiniz.) 

  • Okul tarafından ön kayıtlar puan sırasına göre sıralanarak kayıt hakkı kazananlar ilan edilir ve bir sonraki gün kayıt işlemleri gerçekleştirilir. 

  • Bu süreç, açık kontenjanları olan okullar için belirlenecek kayıt takvimine göre 4 defa tekrar edilir.  

  • Özel okula kayıt yaptıran öğrencilere merkezi tercih sistemi kapalıdır. 

  1. 15-25 Temmuz 2016 tarihleri arasında öğrenim gördüğünüz okula giderek tercih başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. 

  • Tercih başvurunuzun geçerli sayılabilmesi için mutlaka okul müdürlüğü tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. 

  • Yerleştirme işlemleri puan üstünlüğü esasına göre yapılmaktadır. 

  1. Yerleştirme sonuçları 08 Ağustos’ ta açıklanacaktır.  

  • Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra üç defa nakil tercih başvuru dönemi işlemi yapılacaktır. 

  • Nakil tercih başvurularında öğrenciler her defasında üç okul seçerek okulları aracılığı ile başvuruda bulunabileceklerdir. Başvuru yapmadığınız dönemde yerleştirme yapılmaz.  

09-15 Ağustos : 1. Nakil Başvurularının Alınması 

19 Ağustos: Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 

19-23 Ağustos: 2. Nakil Başvurularının Alınması 

26 Ağustos: Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 

26-31 Ağustos: 3. Nakil Başvurularının Alınması 

05 Eylül: Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 

  • Tercih ve nakil başvuru dönemlerinde 05 Eylül tarihine kadar hiçbir okula yerleşemeyen ve açık öğretim kurumuna yerleştirilen öğrencilerin 05-08 Eylül tarihleri arasında il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurarak üç tercih daha yapmaları gerekmektedir. 

  • 09 Eylül tarihinde il/ilçe nakil komisyonlarının nakil ve yerleştirme sonuçları açıklanarak 19 Eylül Pazartesi günü 2016-2017 öğretim yılı başlayacaktır. 

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ ÖZEL OKUL İSTEYENE 3 GÜN, İSTEMEYENE 9 GÜN 

2015-2016 YILI Ortaöğretim kurumları tercih ve yerleştirme kılavuzunda yayınlanan takvime göre özel okulların kayıt işlemleri 30 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Ramazan Bayramı tatili ise 1 Temmuz Cuma akşamı başlayıp 10 Temmuz Pazar akşamı bitecek. (04 Temmuz Pazartesi ve 08 Temmuz Cuma günleri resmi tatil ilan edildiğinden Ramazan Bayramı 9 güne çıktı.) Ancak ortaöğretim kurumlarına geçiş uygulaması tercih ve yerleştirme kılavuzunda; 

  • Merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemlerinin 30 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı açıklanmıştır.  

  • 05-06-07 Temmuz tarihleri resmi tatil olarak görülüyor. Buradan da anlaşılacağı gibi çocuklarını özel okullara yerleştirmek isteyen veliler sadece üç gün tatil yapabilecek. Yerleştirmeye Esas Puanlar  (YEP) 29 Haziran tarihinde ilan edileceğinden ve bazı özel okullar YEP’le öğrenci alacaklarını ilan ettiklerinden Özel okul kayıt takviminin daha erkene çekilmesi mümkün görülmüyor. Özel okula kayıt yaptıran öğrenciler merkezi ve yerleştirme işlemleri tercih başvurusunda bulunamayacaklarından kayıt takvimini 14 Temmuzdan daha ileriye kaydırmak da mümkün değil.  

NOT: Özel okullar 4 defa ön kayıt, kesin kayıt dönemi uygulaması yapıyor. Kontenjanlarını doldurmayan okullar için bir de serbest kayıt dönemi uygulaması yapıyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.