TEOG'da kontenjan kaosu

TEOG'da kontenjan kaosu
TEOG sonuçlarının açıklanmasını heyecanla bekleyen öğrenciler, dün MEB'den gelen haberle sarsıldı.

Bir soruya açılan iptal davasının sürdüğünü belirten bakanlık, sonuçların mahkeme kararı sonrasında açıklanacağını duyurdu. Veliler ise MEB'in davayı bilmesine rağmen son dakikada bunu gerekçe göstermesini eleştirdi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında liselere yerleştirme puanlarının açıklanmasını bekleyen öğrenciler, dün büyük bir şok yaşadı. TEOG'da bir soruya açılan davayı gerekçe gösteren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yerleştirmeye Esas Puanları'nın mahkeme kararı sonrasında açıklanacağını duyurdu. Söz konusu sorunun dava edildiği daha önceden bilinmesine rağmen bakanlığın son dakikada bunu sebep göstererek sonuçları açıklamaması, kafalarda soru işareti oluşturdu.

TEOG ikinci dönem sınavları 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Sorulardaki hatalar için hukuki olarak en geç 30 gün içinde dava açılması gerekiyor. Dolayısıyla söz konusu sorunun da va edildiğinden bakanlık haberdar olmasına rağmen erteleme için neden son dakikanın beklendiği bilinmiyor. Bu durum öğrenci ve velilerin de tepkisini çekti. TEOG'da geçtiğimiz yıl da merkezî sınavdaki 4 soru mahkeme kararı sonrasında iptal edilmiş ve 1 milyon 271 bin öğrencinin puanı yeniden hesaplanmıştı.

MEB'in erteleme kararından sonra hangi soruya dava açıldığı da merak konusu oldu. Uzmanlar, sınavdan sonra din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce ve Türkçe'den birer sorunun hatalı olduğunu iddia etmişti. Davanın, bu sorulardan birine açılmış olabileceği belirtiliyor.

Özel okul kayıtları durduruldu

Yerleştirme puanlarının ertelenmesi kararıyla birlikte dün başlayan özel okul kayıtları da durduruldu. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nden yapılan açıklamada puanların 26 Haziran akşamına kadar açıklandığı takdirde özel okulların 27 ve 28 Haziran'da ön kayıt yapacakları belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “MEB tarafından açıklanacağı bildirilen TEOG Yerleştirmeye Esas Puanı, resmi olarak açıklanamamıştır. Özel okullar için şu ana kadar ilan edilen kayıt takvimleri bu nedenle iptal edilmek zorunda kalınmıştır. Yerleştirmeye Esas Puanlar, 26 Haziran Cuma akşamına kadar açıklandığı takdirde özel okullar 27-28 Haziran cumartesi-pazar günleri ön kayıt yapacaklar veya yapmaya devam edeceklerdir. Bu durumda özel okullar, 29-30 Haziran tarihlerinde kesin kayıt yapacak ve 1-5 Temmuz tarihleri arasında serbest kayıt sistemine geçeceklerdir. Yerleştirmeye Esas Puanların daha geç bir tarihte açıklanması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği yeni takvime göre özel okulların yeni kayıt takvimi de kamuoyuna duyurulacaktır.”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.