TEOG'da konular az rahat olan kazanır

TEOG'da konular az rahat olan kazanır
TEOG'da öğrenciler yaklaşık 3 aydır gördükleri konulardan sınava tabi olacak. Uzmanlara göre sınav öncesi rahat olan ve zamanı verimli değerlendiren avantajlı.

Uzmanlar, 26-27 Kasım'da yapılacak Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesi ya da sırasında duygularını kontrol altında tutulabilenlerin daha başarılı olduğu fikrinde. Konuların az olduğuna dikkat çekerek, 'rahat' olanların avantaj sağlayacağını vurgulayan uzmanlar, "Hazırlık sürecini sağlıklı geçiren ve akademik olarak tüm derslerden gerekli konuları tamamlamış olan bir öğrenci mutlaka başarır" diyorlar. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ve Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray'ın TEOG öncesi önerileri şöyle:

İŞTE ALTIN ÖNERİLER

Kalan süre önemli: Kalan zamanda, eksik olduğunuz konulara yoğunlaşmak avantaj sağlar. Bu amaçla deneme sınavı çözebilirsiniz. Bildiğiniz ama tüm sorularını çözemediğiniz konulara yoğunlaşmanız gerekiyor. Kaygılanmanın en büyük nedeni sürece değil sonuca odaklanmak. "Başarılı olabilecek miyim?" diye düşünmeyip, sınava odaklanın.

Testte zaman tutun: Sınavda zaman önemli olduğu için evde çözdüğünüz testlerde de süre sınırlaması koyun. Bu, çeşitli taktikler öğrenmenizi de sağlayabilir. Bu nedenle tüm test ve deneme sınavlarında, gerçek sınav kurallarını uygulayın. Böylece kaygı düzeyi de azalır.

Ölüm kalım savaşı değil: Sınavı abartmamak gerekiyor. TEOG sınavlarına okuldaki herhangi bir yazılıya giriyormuş gibi girin. Sınav geleceğiniz için önemli olsa da bunu abartıp stres nedeni haline getirmemelisiniz.

Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Normal hayatınız nasılsa o şekilde devam edin. Motivasyonunuzu ve dikkatinizi dingin tutmak amacıyla açık havada yorucu olmayan etkinlikler yapmak faydalı olabiliyor.

Sınavda başarı tüyoları

Güray Kaymaz, (Bilfen Eğitim Kurumları Ölçme ve Değerlendirme Koordinatörü), TEOG'da sizi daha başarılı kılacak ipuçlarını şöyle özetliyor:

- Sınava başlamadan optik cevap kağıdındaki bilgileri, soru kitapçığında eksik sayfa ya da baskı hatası olup olmadığını kontrol edin. Bir hata varsa salon görevlilerine durumu bildirin.

- Sınav cevap kağıdındaki ilgili alanı imzalamayı, soru kitapçık türünüzü cevap kağıdına kodlamayı ve soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yere ad, soyad ve TC kimlik numaranızı yazmayı unutmayın.

- Önce soruyu dikkatlice okuyun ve anlayın, sonra cevap şıklarına geçin.

- Soru kökündeki olumsuz ifadelere (yapamaz, değildir, olmamalıdır vb.) dikkat edin. Altı çizili, kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okuyun.

- Çözemediğiniz soruları işaretleyip bir sonraki soruya geçin. Böylece bildiğiniz soruyu hızlı çözer, işaretlediklerinizi ikinci turda şık eleyerek, en doğru gelen şıkkı işaretleyerek geçersiniz.

BOŞ SORU BIRAKMAYIN

- TEOG'da yanlış doğruyu götürmüyor. Cevapları boş geçmeyin.

- Sınav anında dikkatiniz dağılırsa soruyu tekrar okumadan kalemi bırakıp, başınızı kaldırıp, bir kaç saniye dinlenin.

- Cevabı optik kağıda hemen kodlayın. Kodlama sırasında zihniniz sonraki soru için rahatlama imkanı bulur, hazır hale gelir. Cevabı hemen kodlamak, toplu kodlamadaki hataların da önüne geçer.

- Kendinize güvenin. Sınav kaygısı soruları doğru anlamanızı ve çözmenizi zorlaştırır. İnanmak başarmanın yarısıdır.

Akşamdan hazırlanın

- Her gün saat kaçta uyuyorsanız, o saatte yatın.

- Kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerini de yedekleriyle hazırlayın.

- Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.

- Sorular zor veya kolay olabilir. Sınavın olumlu yönlerini ön plana çıkarın. Olumsuzlukları abartmayın.

Sınav sabahı bunlara dikkat

- Sabah, sınava yetişebileceğiniz bir saatte uyanın.

- Mutlaka, sevdiğiniz, bünyenizin kabul ettiği yiyeceklerle kahvaltı yapın.

- Sağlıksız ve bilimsel temelden uzak diyet önerilerinden kaçının.

Acele değil zamanınız yeterli

- Heyecanınızı kontrol altına almak ve rahatlamak için birkaç defa yavaş ve derin nefes alıp verin.

- Soruları sakin okuyun. Kesinlikle acele etmeyin. Zamanınız yeterli.

- Gözetmeni dikkatli dinleyin. Önce bildiğiniz soruları cevaplayın.

- Soru köklerine dikkat edin, cevap şıklarının tamamını mutlaka okuyun.

Oturma düzenini MEB belirleyecek

- Herkes kendi okulunda sınava girecek.

- Sınav günlerinde ders yapılmayacak.

- Her sınıfta en az 20 öğrenci sınava girecek.

- Oturma şekli MEB'in belirlediği gibi olacak.

- Süre sona ermeden sınıftan çıkmak yasak.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.