TEOG'daki Skandala MAHKEME DUR Dedi

TEOG'daki Skandala MAHKEME DUR Dedi
MEB'in TEOG'da yaptığı skandala mahkeme dur dedi. Peki şimdi ne olacak? Ya İptal ya da yeniden hesaplama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavıyla ilgili adeta kaos yaşanıyor.

Aynı 6 soruyu yanlış yapan öğrencilere sistemin ‘ikili kopya’ kabul edip sıfır verdiği ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 10 bin öğrenci mağdur oldu. Binlercesi MEB’e itiraz etti. İstanbul Zeynep Kamil Ortaokulu’n­da 8. sınıf öğrencileri İlkay Ölge ile Buse Uzunoğlu, o mağdurlardan sadece ikisi.

MEB SAVUNMA VERMEDİ

Mahkemeye başvuran iki öğrenci, yürütmenin durdurulmasını istedi. Talebi değerlendiren Ankara 10. İdare Mahkemesi ile Ankara 16. İdare Mahkemesi öğrencileri haklı buldu. Her iki mahkeme de ikinci dönem yapılan TEOG sınavı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

YA İPTAL YA DA YENİDEN HESAPLAMA

Her iki karar 26 Haziran’da çıktı. Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi MEB’e 7 günlük savunma süresi verdi. Aradan geçen 7 güne rağmen MEB savunma vermedi. Bu durumda ikinci dönem TEOG ya iptal olacak ya da sınavda sıfır alan öğrencilerin puanları yeniden hesaplanacak. Puanların yeniden hesaplanmasıyla yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin sıralaması değişecek.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, bakanlığın sınavı iptal etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Mahkemenin kararının sınavda yer alan soruların iptaliyle ilgili olduğunu belirtti.

“Dolayısıyla Bakanlığın yapacağı, iptal olan sorulara göre TEOG puan hesap formülünü değiştirip iptal edilen sorulara göre yeni bir formülle TEOG puanı hesaplamak” diyen Nazik Kösegil “Bakanlık üst mahkemenin verdiği kararı bekleyecek. Bu karara göre de sınav puanlarını tekrar hesaplayacak” açıklamasını yaptı.

YERLEŞTİRMELER GECİKEBİLİR

Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray ise 7 Temmuz’da açıklanması beklenen öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanı’nın (YEP) açıklanmasının gecikebileceğini vurguladı. MEB’in ‘ikili kopya’ sistemini iptal etmesi gerektiğini belirtti. Altunsaray “Geçen sene her 1 puanda öğrenci yaklaşık 2500 kişiyi geride bırakmaktaydı. Sonuç olarak öğrencinin mağduriyeti giderildiği zaman artı 38 puan alıp 9 bin 500 kişiyi geride bırakmış olur” diye konuştu.

Bakanlık kararı uygulamalı

Ak­tif Eği­tim­ci­ler Sen­di­ka­sı Ge­nel Baş­ka­nı Os­man Bah­çe “Mah­ke­me ka­ra­rı yet­mi­yor­muş gi­bi bir de iki­li kop­ya skan­da­lı ile kop­ya çe­kip çek­me­di­ği bel­li ol­ma­yan öğ­ren­ci­ler, bil­gi­sa­yar­la­rın ver­miş ol­du­ğu ka­rar­la­ra mah­kûm edil­mek­te­dir. Ba­kan­lık yap­mış ol­du­ğu yan­lış uy­gu­la­ma­la­rın far­kı­na va­ra­rak bir an ön­ce öğ­ren­ci­le­rin mağ­dur ol­ma­ya­cak­la­rı dü­zen­le­me­le­ri ger­çek­leş­tir­me­li ve mah­ke­me ka­rar­la­rı­na uy­gun çö­züm­le­ri uy­gu­la­ma­ya koy­ma­lı­dı­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Aileler karardan memnun

Karar mağdur aileleri sevindirdi. İlkay Ölge’nin annesi Huriye Ölge, “Derdimi MEB’e anlatamadım. Onlardan çok mahkeme bizimle ilgilendi. Herkes koltuğunun ve makamının peşinde. Öğrencilerin mağduriyeti onları hiç ilgilendirmiyor. Aldıkları parayı hak etmeyerek iş yapıyorlar. Bu kara düzene derhal son verilmeli” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.