TİKA ve TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimize katkıları

TİKA ve TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimize katkıları
TİKA ve TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimize katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

TİKA 24 Ocak 1992 yılında T.C. Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Kuruluş amacı özellikle Türk dilinin konuşulduğu ülkeler, komşu ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle ekonomik, sosyal, kültürel iş birliği oluşturmaktır. TİKA yurt dışında Türkçe öğrenimini destekler. TİKA Türkoloji Projesi buna örnektir. TİKA, Orhun Anıtları’nın bölgedeki olumsuz koşullardan korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Orhun Müzesi’ni inşa etmiştir. Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden hem okumak hem de staj yapmak için gelen öğrenciler TİKA projeleri sayesinde karşılıklı eğitim ve öğretim almaktadırlar.

TÜRKSOY Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin üyeliği ile 2 Temmuz 1993 tarihinde kurulmuştur. TÜRKSOY' un amacı Türk kökenli ve Türk dili konuşan Türk devletleri ve halklarının birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak, kültür ve sanatının korunması, yeniden canlandırılması ve gelişmesi yönünde faaliyette bulunmaktır. Resmî dili Türkçe, yönetim merkezi Ankara’dır. TÜRKSOY’un faaliyetlerine asil üye ülkelerin dışında, Rusya Federasyonu içinde yer alan altı Özerk Cumhuriyet (Altay, Başkurdistan, Hakasya, Saha (Yakutistan), Tataristan ve Tuva) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci olarak katılmaktadırlar.

TİKA ve TÜRKSOY ülkemizin iftiharı olarak Türk cumhuriyetleriyle ve ülkemizin manevi bağlılığı olan diğer yardıma muhtaç ülkelerle işbirliği yaparak sosyal ve kültürel gelişmelerin ve kalkınmaların sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. Türkiye’ye bağlı olarak uluslararası bir şekilde çalışan bu kurumlar dünyanın hemen her yerine yardım götürmektedir.

TİKA ve TÜRKSOY, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan kapısı, Türkiye’nin modern yüzü, şefkat elidir. Basım, yayın, mimari, kültür alanlarında önemli hizmet veren bu kurumlar kuruldukları günden itibaren yapıcı ve birleştirici politikalar sayesinde özellikle manevi köprüler kurulmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bu kurumlara sahip çıkılması gerekir.

21
42
10
14
65
10
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.