Yumurta: Vücudumuzdaki iştah hormonu olan ghrelin hormonu seviyesinin düşmesine neden olur. Bu da daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda en iyi protein kaynağıdır. Sahurlarda haşlanmış yumurta yemek hem kaliteli hem de tok tutucu bir kahvaltı yapılmasını sağlar.
Tok Tutan Az Susatan Yiyecekler


Yulaf: Çözünür lif oranı yüksek olan yulaf; tokluk süresini artırır, kan şekerini düzenler, çözünmez lifleri sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Hem besleyici hem de düşük kalorilidir.

Tarçın: Genellikle şeker hastalarına önerilen tarçın, kan şekerinin yavaş yükselmesini ve dengelenmesini sağlar, insülin hormonunun tetiklediği açlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Meyve, çay, süt ürünleri ve tatlılara ilave edildiğinde besinlerinize lezzet de katar.

Karabuğday: Yemeklerin yanında ekmek yerine yenirse sindirimi yavaştır ve uzun süre tokluk sağlar. Yağ oranı düşük, mineral yönünden çok zengindir.

Badem: Kaliteli protein içerir. Lif oranı yüksektir. (Özellikle ara öğünlerde beş badem, üç kuru kayısı veya bir bardak diyet sütlü kahve yanında beş badem tüketmek gerekir.) Meyveleri tek başına yemek yerine, tarçında olduğu gibi bademle birlikte yerseniz glisemik indeksi düşürmüş olursunuz, bu da sizi daha uzun süre tok tutar.

Kırmızıbiber: Yemeklerde büyük bir kâse salata yemek daha az porsiyon ile daha çabuk doymanızı sağlar. Salata içindeki yeşil yapraklı sebzelerin, özellikle taze kırmızıbiberin tok tutma süresi uzundur. Sebzelerin posa oranı yüksektir ve midede yer tutarak daha çabuk doymanızı sağlar.

Siyah üzüm: Antioksidan özelliği çok kuvvetli olan ve yaz aylarında kolayca bulunabilen siyah üzüm de susuzluğu gideren gıdaların başında geliyor. (Diyabetik bireylerde sınırlı tüketilmesi tavsiye edilir.)

Hurma: Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren çöl meyvesi hurma, tok tuttuğu gibi susuzluğu da giderir.

Süt: İçeriğindeki proteinler iştahı baskılar. Yüksek kalsiyum da zayıflamaya yardımcı olur. Ara öğünlerde bir bardak süt içmek iştahı keser, tokluk hissi verir.

Maden suyu: İçme suyuna kıyasla maden suyunda; sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi değerli katyonlar, ayrıca klorür, sülfat, nikrat ve hidrojen karbonat gibi anyonlar bulunuyor. Susuzluğu gidermede oldukça etkili bir içecek.

Meyan şerbeti: Bağışıklık sistemini güçlendiren, sıcak havalarda gazlı içeceklerin yerine tercih edilmesi gereken ve susuzluğu gün boyu gideren ender içeceklerden.