Topkapı Sarayı’nın bölümleri arasında geçişleri sağlayan kapılar hangileridir

Topkapı Sarayı’nın bölümleri arasında geçişleri sağlayan kapılar hangileridir
Topkapı Sarayı’nın bölümleri arasında geçişleri sağlayan kapılar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Topkapı Sarayındaki Birinci Kapı ve Birinci Avlu

İsmi Bab-ı Hümayun olan ilk kapı, birinci avluya giriş kapısıdır. Sadece Topkapı Sarayı'nın etrafını çevreleyen surlar olan Sur-i Sultani'nin de kapılarından biri sayılmaktadır. Topkapı Sarayı'nın birinci avlusunda ilk dikkat çeken Aya İrini Kilisesi'dir. Birinci avluda sarayın şehir halkından yardım almadan kendi işlerini görebileceği birimler de bulunur: 

Topkapı Sarayı'ndaki İkinci Kapı ve İkinci Avlu

Topkapı Sarayı'ndaki ikinci kapı Babüsselam kapısıdır. Buradan sonrasına halk geçemiyordu. Toplantılar için toplanılır ve içeri girilirdi. Bu kapının girişinde Kelime-i Tevhid yazmaktadır. İkinci kapıdan girildiğinde, sol tarafta divan ile kapı arasında, aşağı doğru giden kısımda has ahırlar bulunmaktaydı. Burada atlar, develer, nalbantlar, saraçlar bulunmaktaydı. İkinci avlunun diğer adı Alay Meydanı'dırDivana giden yol, Divan Yolu'dur ve Osmanlı döneminde ikinci avluda ceylanlar, karacalar geziyordu. 

Topkapı Sarayındaki Üçüncü Kapı ve Üçüncü Avlu

Bab'ın kelime anlamı kapıdır ve Babüssaade Saadet Kapısı anlamına gelir. Babüssaade'nin önünde padişahların cülusları yapılmaktadır. Cülus, tahta çıkma törenidir. Düğünler ve kutlamalar da genellikle bu kapının önünde yapılmaktadır. Bu kapıdan sonrası padişahların özel alanı sayılmaktadır. Harem bölümü ikinci ve üçüncü avlunun sırtına yaslanmaktadır.

Topkapı Sarayı'ndaki Dördüncü Avlu

Bu bölüm saray ilk kurulduğunda yoktu. Has Oda'nın ve üçüncü avlunun arkasında kalır. Burada Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü, Sünnet Odası(Yazlık Oda) bulunmaktadır. Köşklerde çift cam vardır ve kışın soğuk girmesini önler.

1
1
1
1
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.