Toplu taşıma araçlarının kullanılmasının önemi

Toplu taşıma araçlarının kullanılmasının önemi
Toplu taşıma araçlarının kullanılmasının önemi nedir, özel araçları gereksiz kullanmanın sebep olduğu olumsuzluklar nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trafikte özel araçların gereksiz kullanımı; yollarda trafik sıkışıklığına, hava kirliliğine, gürültüye ve kaza ihtimalinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmamalı bunun yerine toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. Özel araç kullanan sürücüler ise mümkün olduğunca zaman ve yakıt tasarrufu sağlamak amacı ile yoğun trafiği olan yollar yerine diğer yolları tercih etmelidir. Büyük şehirlerde toplu taşıma hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Böylece otomobil egzozlarının neden olduğu kirlilik azaltılabilir. Şehir içi ulaşımda daha az hava ve gürültü kirliliğine neden olan hafif raylı sistemler kullanılmalıdır. İnsanların bireysel taşımacılıktan toplu taşımacılığa yönlendirilmesinde önayak olabilecek bu alternatif sistem, gürültü kirliliğinin azalması için de uygulanması gereken tercihlerden biridir. Trafiğin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kara yolu taşımacılığı yerine demir yolu, hava yolu ve deniz yolu taşımacılığına ağırlık verilmesidir. Böylelikle toplu taşımacılıkla birlikte azalan taşıt sayısıyla orantılı olarak trafik yoğunluğunun, çevre kirliliğinin ve ülke ekonomisine verilen zararın da azalacağı gözlenecektir.

Özel araçları gereksiz kullanmanın sebep olduğu olumsuzluklar;

  • İsraf ve yakıt tüketiminin artması,
  • Aracın yıpranması ve ömrünün azalması,
  • Çevrenin bozulması ve kirlenmesi,
  • Özellikle büyük şehirlerde trafiğin yoğunlaşması ve trafik kargaşası,
  • Park probleminin artması şeklinde sıralanabilir.

Zararları en aza indirmek için

  • Aynı istikamete giden kişilerle ortak araç kullanılmalı,
  • Kısa mesafelerde araç kullanılmamalı,
  • Mümkün olduğunca toplu taşıma araçları tercih edilmeli,
  • Trafiğe çıkmak için trafiğin yoğun olduğu saatler tercih edilmemelidir.

32
52
3
3
4
10
52
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum