Toplum düzeninin sağlanmasında uyulması gereken kurallar vardır

Toplum düzeninin sağlanmasında uyulması gereken kurallar vardır
Toplum düzeninin sağlanmasında uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralların işleyişindeyasama, yürütme, yargı güçleri arasındaki ilişki önemlidir. Aşağıda verilen örnekten yola çıkarak siz de bir konu üzerinde yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişki

Yasama, yürütme, yargı birbiriyle her zaman bağlantılı fakat bu fonksiyonlar farklı organlar tarafından yönetilen kuvvetler ayrılığı denilen sistemdir. Yasama, yürütme ve yargı tek bir kişinin yönetilmesi hukuk sistemine aykırıdır. Çünkü bu şekilde denetleme ve karar verme mekanizması ortadan kalkarak tek bir kişinin istediği şekilde hareket etmesini sağlar.

Bu yüzden mutlak suretle kuvvetler ayrılığı olması gereklidir. Kuvvetler ayrılığı aynı zamanda tam bağımsız yargı anlamını da içinde barındırır. Yasama kanunun çıkartır, Yürütme çıkartılan kanunu uygular, yargı ise kanuna uymayanları adil bir şekilde yargılar.

Bu sistem düzgün şekilde çalıştığı sürece düzgün bir hukuk devleti olduğu anlamına gelir. Eğer bu sistem düzgün şekilde işlemiyorsa hukuk ve adaletten söz etmek mümkün değildir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, zaman içerisinde hem teorik hem de pratik düzlemde birtakım modifikasyonlara maruz kalmış ve bir dizi değişikliğe uğramıştır.

3
44
0
8
2
0
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.