Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir

Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir
Hz. Şuayb (a.s.) davetinde ölçü ve tartıda dürüstlüğe büyük önem vermiştir. Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir, tartışınız.

Özel bazı durumlarda doğru davranılması gerektiğini ısrarla vurgular işte ölçü ve tartı işleri de bu özel durumlar arasında çok önemli bir yer tutmaktadır çünkü insanlar hayatın her aşamasında birbirleriyle küçük yada büyük çapta ticari ilişkiler de bulunmakta bu ilişkiler de ölçü ve tartı esasına dayanmaktadır.

Toplum düzeninin sağlanmasında insanların birbirine güveni ne kadar önemli ise ölçü ve tartıda dürüst davranmak da bu güvenin oluşturulmasında o derece de etkili ve önemlidir. Ölçü ve tartıda hile yaparak insanların haklarını üzerine geçiren sonuçta da toplum düzenini sarsan kimseleri yüce Allah şöyle tehdit ediyor. İnsanlardan kendileri bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan ama onlara bir şeyi ölçüp tartarak verdikleri zaman eksik tartanların vay haline bunlar büyük bir günde tekrar diriltileceklerini sanmıyorlar mı O gün insanlar alemlerin rabbinin huzurunda dururlar.(Mütaffin Suresi 1-7)

Her hareketiyle insanlara örnek olan sevgili peygamberimiz bir tüccardan kumaş alırken tüccarın yardımcısına ücret olarak vereceği şeyi tartmasını birazda ilave etmesini buyurmuşlar böylece tüccarın hakkının kendilerine geçmediğine emin olmak istemişlerdir. Hz Şuayip (a.s.) da Medyen halkına Allahtan korkmaları kendine itaat etmelerini söyledikten sonra onlara öğütte bulunmuştu Ölçüyü tam yapın eksiltenlerden olmayın doğru terazi ile tartın insanların hakkını azaltmayın (Şuara Suresi 181-183) Başka bir ayeti kerimede yüce rabbimiz şöyle buyurmaktadır. O (Allah) göğü yükseltmiştir tartıyı koymuştur Artık tartıda tecavüz etmeyip tartmayı doğru yapın tartıyı eksik tutmayın.

636
172
92
178
213
168
1076
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.