Toprağın hangi sanayi kollarında ham madde olarak kullanılır

Toprağın hangi sanayi kollarında ham madde olarak kullanılır
Toprağın hangi sanayi kollarında ham madde olarak kullanıldığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sanayi kolları ham madde ihtiyacını farklı alanlardaki hizmetine göre şekillendirmektedir. Toprağın ham madde olarak da kullanıldığı sanayi alanları bulunmaktadır. İnsanların temel ihtiyacının zamanla farklılaşması ve artan nüfuslar ve değişen coğrafi konumlar toprağın ham madde olarak kullanılmasında etkili olmaktadır.

Bilim ve teknik ilerledikçe toprağın kullanım alanları genişlemiştir. Mutfak eşyası yapımında  kullanılan ve zamanla sanat üretme ihtiyacının da kaynağı olan toprak, günümüzde ağır sanayide üretim ham maddesi olarak kullanılmaktadır.

Türkiye toprakları tarım, ormancılık, çayır, mera, yerleşme, turizm ve sanayi ham maddesi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye’nin arazi varlığının %31,1’i tarım alanı, %18,6’sı mera, %27,6’sı orman alanı %21,3’ü ise diğer amaçlarla kullanılmaktadır

Toprağın ham madde olarak kullanıldığı sanayi kolları şu şekildedir:

  • Çimento fabrikalarında kullanılır.
  • Tuğla fabrikalarında kullanılır.
  • Cam fabrikalarında kullanılır.
  • Seramik fabrikalarında kullanılır.
  • Kiremit fabrikalarında kullanılır.

Toprağın sanayide ham madde olarak kullanılmasının tarihi, insanların tarıma başladıkları ve yerleşik hayata geçtikleri Neolitik Dönem’e dayanmaktadır. Bu dönemde topraktan çanak çömlek yapımı başladı. Günümüze kadar varlığını koruyan, bu döneme ait çanak çömlek ve heykellerin kalıntıları, kilin pişirildiğini de göstermektedir. Arkeolojik araştırmalar, Anadolu’da çanak çömlek üretiminin günümüzden 8000 yıl öncesine dayandığını göstermektedir. Daha sonraki süreçlerde topraktan tuğla üretiminde yararlanılmıştır.

Günümüzde de çanak çömlek yapımı önemli uğraşılardan biridir. Özellikle Nevşehir çevresinde çanak çömlek yapımı önemli ekonomik etkinliklerden biridir. Ülkemizde toprağın ham madde olarak kullanıldığı alanlardan biri çimento sanayisidir. Günümüzde şehirlerin önemli bir kısmında çimento fabrikası bulunmaktadır. İnşaat sektörünün geliştiği yerlerde çimento fabrikalarının sayısı daha fazladır.

Örneğin Türkiye’deki çimento fabrikalarının büyük bir kısmı İç Anadolu, Marmara ve Ege’de yoğunlaşmıştır. Ayrıca hazır beton üretiminde de toprak ham madde olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde toprağın ham madde olarak kullanıldığı sanayi dallarından biri de seramik sanayisidir. Çanakkale, İstanbul, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak, İzmir, Aydın ve Yozgat seramik sanayisinin gelişmiş olduğu başlıca yerlerdir. Dünya seramik üretiminde sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye, birçok ülkeye seramik ihraç etmektedir.

141
61
33
121
42
46
150
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.