Toprak taksonomisine göre toprak çeşitleri

Toprak taksonomisine göre toprak çeşitleri
Entisol topraklar, yakın geçmişte oluşan genç topraklardır. Genellikle sürekli aşınma ve birikmenin olduğu toprakları kapsar. Eski toprak sınıflandırmasına göre Alüvyal, Kolüvyal gibi topraklar bu sınıfa dahildir.

Inceptisol Topraklar: Entisollere göre toprakta ayrışmanın ilerlediği ve toprak oluşumunun başlangıç dönemini aştığı yavaş yavaş katmanlaşma (horizon) başlamış topraklardır. Deltalarda taşkına uğramayan eski alüvyal birikimler bu toprak sınıfındadır.

Aridisol Topraklar: Kurak bölgelerin topraklarıdır. Üzerinde nem bulunmadığından bitki örtüsü fakirdir ve toprakta çatlaklar bulunur. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Harran Ovası’nda bu tip topraklar görülür.

Mollisol Topraklar: Orta enlemlerde görülen organik madde yönünden zengin yumuşak topraklardır. Eski toprak sınıflandırmasına göre: kestane, kahverengi, rendzine ve çernezyomlar (kara toprak) Mollisol toprak kapsamındadır.

Spodosol Topraklar: Fazla yıkanmadan dolayı toprağın asitleştiği besin maddeleri yönünden fakir olan topraklardır. Eski sınıflandırmada karşılığı: Podzoller

Alfisol Topraklar: Yağışın fazla olduğu nemli sahalarda, kıtaların batı kesimlerinde geniş yapraklı orman altlarında oluşan toprak türüdür. Ülkemizdeki Terra Rosa- Kızılımsı Akdeniz Toprağı da Alfisoller kapsamındadır.

Ultisol Topraklar: Toprak oluşumunun son kademede olduğu tropikal bölge topraklarıdır. Yağış ve sıcaklık fazla olduğundan bu topraklarda ayrışma fazladır.

Oksisol Topraklar: Oksit yönünden zengin olan tropikal bölge topraklarıdır. Toprak organik madde açısından fakirdir.

Vertisol Topraklar: Çayır ve Savan bitki örtüsü altında killi toprak katmanı üzerinde oluşan kuralık döneminde çatlayan topraklardır. Muş ve Harran Ovalarında görülür.

Histosol Topraklar: Bitki parçalarının çok olduğu bataklık alanlarda görülen toprak türü.

Andosol Topraklar: Volkanik yapı üzerinde gelişen volkanik topraklardır. Ülkemizde Karacadağ ve Kula civarında yaygındır.

Etiketler :
4
2
1
2
2
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.