Topraklama nedir

Topraklama nedir
Topraklama nedir, topraklama olayı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir. İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.

Fazla elektrik yükleri, elektronik devrelerin zarar görmesine, evlerde ya da işyerlerinde yangın çıkmasına, yanıcı madde taşıyan kamyonların patlamasına sebep olabilir. Bu nedenle cisimler toprağa bağlanarak cisimlerin toprakla negatif yük alışverişi yapması sağlanır. Bu işlem “Topraklama” olarak adlandırılır.

Cisimler ya da elektrik devreleri iletken maddelerle toprağa bağlanır ve oluşabilecek fazla yükler toprağa akar.

  • İletken bir tel yardımıyla toprağa bağlanan (–) yüklü cisimdeki fazla olan (–) yükler toprağa geçer. Sonuç olarak cisim “nötr” olur.
  • İletken bir tel yardımıyla toprağa bağlanan (+) yüklü cisimdeki fazla olan (+) yükler ise hareket edemez ve topraktaki (-) yükler cisme geçer. Sonuç olarak cisim yine “nötr” olur.

Yüksek binaların tepesine kurulan "Yıldırımsavar" (paratoner) de bir tür topraklama düzeneğidir. Böylece binaların yıldırımın etkisinden kurtulması sağlanır. Topraklamadan elektrik prizlerinde, yanıcı madde taşıyan tankerlerde, akaryakıt istasyonlarında da yararlanılır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.