Topraklama olayının iş güvenliği açısından önemi

Topraklama olayının iş güvenliği açısından önemi
Topraklama olayının iş güvenliği açısından önemi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir. İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.

  • Yüklü, iletken bir madde, bir iletkenle toprağa bağlandığında, nötr olur. Bu olaya topraklanma denir.
  • Negatif yüklü bir madde topraklandığında, fazlalık negatif yüklerini toprağa vererek nötr olur.
  • Pozitif yüklü bir madde topraklandığında, pozitif yük fazlalığı sıfırlanıncaya kadar topraktan negatif yük alarak nötr olur.
  • Topraklama kullanılarak da, maddeler etki ile elektriklenebilir.
  • Nötr K çubuğunun yakınına negatif yüklü bir küre yaklaştırıldığında, çubuk kutuplanır.
  • Bu durumdayken çubuk herhangi bir noktasından topraklandığında, burada birikmiş olan yükler toprağa geçer.
  • Yüklü küre çubuğun yakınında tutulmaya devam edilerek, önce çubuğun toprakla bağlantısı kesilir, sonra küre çubuktan uzaklaştırılırsa, yükler çubuğun üzerine dağılır. Böylece çubuk, kürenin yüküne zıt cins yükle yüklenmiş olur.

0
8
2
1
2
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.