Topyekûn mücadele, düzenli ordu kavramları ne demektir

Topyekûn mücadele, düzenli ordu kavramları ne demektir
Topyekûn mücadele, düzenli ordu kavramları ne demektir, Mondros Ateşkes antlaşmasından sonra gerçeklesen işgallere karsı Türk halkı hangi yöntemlerle mücadele etmiştir? Araştırınız.

1. “Topyekûn mücadele, düzenli ordu” kavramları ne demektir? Arastırınız.

Bir devletin belli bir grubu savaşmak için eğitmesi ile ordu oluşur. Ordudaki insanların eğitimleri çok küçük yaşlarda başlar. Bu insanlar vatanları için canını vermekten korkmayacak kadar cesur yetiştirilirler.

Topyekun savaş ise düzenli ordunun yetersiz kaldığı durumlarda yaşanan olaydır. Ordunun yetersiz olduğunu gören halk, kendi imkanları ile elde ettiği silahlar ile vatanı için savaşmaya başlar.

Türkiye, topyekun savaşını Milli Mücadele ile vermiştir.

2. Mondros Ateskes Antlaşması’ndan sonra gerçeklesen işgallere karsı Türk halkı hangi yöntemlerle mücadele etmiştir? Araştırınız.

Türk halkı başlangıçta haklarını hukuksal yollardan aramaya çalışmıştır. Ancak Ermeni ve Rum işgallerinin başlaması, tepkilerini sertleştirmiştir. Bu amaçla bir taraftan müdafaa-i hukuk cemiyetleri kurulurken bir taraftan da Kuva-yı Milliye birlikleri kurularak silahlı direnişe başlamıştır. Bu dönemde Milli cemiyetler kurulmuştur. Milli Cemiyetler, halk direnişinin başlamasında ve milli bilincin oluşmasında öncü olmuşlardır.

Kuvayımilliye birliklerinin yetersiz kalmasının nedenleri nelerdir?

Kuvayımilliye birlikleri, yerli halktan oluşan, işgalci orduları yıpratmayı amaçlayan direniş gruplarıdır. Kuvayımilliye birlikleri, İstanbul Hükûmeti'nin üstüne düşen görevi yapmaması üzerine kurulmuştur. Güneyde Fransızlara, batıda Yunanlılara karşı mücadele etmişlerdir. Kuvayımilliye'nin ülke bağımsızlığının elde edilmesinde rolü büyüktür. Ancak zamanla bir çete haline gelmişlerdir. Çünkü askerî yöntemleri bilmiyorlardı ve ihtiyaçlarını halktan karşıladıkları halde halka baskı uyguluyorlardı. Zaman içinde meclise karşı da zorluk çıkarmaya başlamışlardır. Kuvayımilliye yerine düzenli ordu sistemi getirilince Kuvayımilliye sorunu ortadan kalkmıştır.

8
2
18
0
65
16
68
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.