Trafik kazalarının başlıca sebepleri nelerdir, kazaları önlemek için neler yapılabilir

Trafik kazalarının başlıca sebepleri nelerdir, kazaları önlemek için neler yapılabilir
Trafik kazalarının başlıca sebepleri nelerdir, kazaları önlemek için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trafik, çağımızda tıpkı vücudumuzda bulunan kan damarları gibi durmadan devam etmektedir. Bu devamlılık hayatın kolaylaşması açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Tabi fayda sağlarken bazı nedenlerden dolayı aksaklıklarda olabilmektedir. Bireylerin can güvenliği için en tehlikeli olan aksaklık ise Trafik kazlarıdır. Trafik kazalarının pek çok faktörden kaynaklanan nedenleri vardır. En çok görülen nedenleri ise şunlardır;

Sürücü hatası: Araçlar, sürücüler ile işlevini yerine getirir. Bu işlevin gerçekleştirilmesi içinde sürücülerin bir takım kurallara uyması gerekir. Özellikle dikkatsiz araç kullanma, uykulu olma, alkollü olma ve sağlık problemleri sürücülerin kaza yapmalarına neden olmaktadır.

Yaya ya da yolcu hataları: Sürücü hatalarına göre daha az kazaya sebep olmasına rağmen oldukça önemli bir etkendir. Yayaların dikkatsiz olması ya da kurallara uymaması, yolcuların kurallara dikkat etmemesi nedenleri ile trafik kazaları meydana gelebilmektedir.

Araç problemleri: Trafik kazalarının en bilinen nedenlerinden biriside araç arızalarıdır. Mekanik bir yapıya sahip olan araçlarda yaşanan aksaklık ya da eksiklikler trafik kazalarını arttırabilmektedir. Bu nedenle sürücülerin araç bakımlarını düzenli bir şekilde yapması büyük önem arz etmektedir.

Yol ve ikaz hataları: Seyir halinde olan araçlar için uyarıların yeterli ve net olması gerekir. Uyarı hataları ya da eksiklikleri, yanlış ve bozuk yol düzenlemeleri kazlara neden olabilmektedir.

Kazaların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu düşünürsek trafik kazalarını önlemenin de bizlere bağlı olduğunu açıkça görebiliriz. Yaya veya sürücü olarak trafikte sergileyeceğiniz davranışlar, birçok insanın ölümüne mal olabilirken diğer yandan hayatlar kurtarabilir. İşte 'trafik kazalarını önlemek ya da en aza indirmek için yapmamız gerekenler:

  • Sürat tutkusunu bir kenara bırakın. Azami sürat sınırını aşmayın.
  • Emniyet kemerinizi sadece sürücü koltuğundayken değil, önde veya arkada otururken de mutlaka takın.
  • Önünüzde seyreden araçlarla aranızdaki takip mesafesini koruyun. Bu şekilde birden duran araçlara çarpma riskiniz minimum seviyelere düşecektir. ,
  • Saatlerce direksiyon başında kalmayın. Başka şoför yoksa uygun bir yere çekip dinlenin.
  • Uykulu halde araç kullanmayın. Direksiyon başında uykunuz geldiğinde mola vererek uyuyun. Aksi halde felaketlere sebep olabilirsiniz.
  • Araç sollarken dikkatli olun. Hatalı sollama yapmayın.
  • Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçmek, hem kendinizin hem de trafikteki birçok masum insanın hayatını tehlikeye atmaktır. Bu yüzden kesinlikle alkollü haldeyken araç kullanmayın.
  • Küçük çocuklarınızı arabanın ön koltuğu yerine çocuk koltuğunda seyahat ettirin.
  • Kavşaklarda, tünellerde, dar yollarda, tepe ve köprülerde sollama yapmayın.
  • Direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşmayın. Konuşmanız gerektiğinde ise uygun bir yere park edin ve konuşun.
  • Trafik işaret ve işaretçilerine azami dikkat gösterin.
  • Belirlenen sayıdan fazla yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarının sürücülerini yetkililere şikayet edin.
  • Karayollarını temiz tutmaya gayret gösterin.
  • Sürekli sol şeridi kullanarak ilerlemeyin.
  • Karşıdan karşıya geçerken trafik ışıklarına uyun. Trafik ışıklarının olmadığı yerlerde üst geçitleri değerlendirin. Üst geçit de yoksa yol tamamen güvenli hale geldiğinde karşıdan karşıya geçebilirsiniz.

7
141
3
4
8
9
206
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.