Tsunami dalgalarının hayata ve tabiata olan etkileri

Tsunami dalgalarının hayata ve tabiata olan etkileri
Tsunami nedir, tsunami dalgalarının hayata ve tabiata olan etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tsunami dalgaları dünyada en çok Pasifik Okyanusu'nda (Japonya, Filipinler, Paua Yeni Gine ve Endonezya gibi ülkeler), Atlas Okyanusu ve Akdeniz Havzası (Portekiz, İtalya, İspanya,Yunanistan ve Türkiye) ile Hint Okyanusu'nda ( Hindistan, Sumatra ve Jawa adalarında) görülür. Bunun dışında genç fayların bulunduğu açık denizlerde ve iç denizlerde zaman zaman tsunami vakâlarına rastlanır

Tsunami dalgalarının hayata ve tabiata olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kıyı şeridi boyunca yerleşmeler sular altında kalır.
  • Koy ve körfezlerin topografik yapısı değişikliğe uğrar.
  • Denizin içine doğru karalardan taşınan tortul malzemeler birikir.
  • Nükleer santraller, dalga kıranlar ve dalga elektrik üretim panelleri hasar görür.
  • Bireylerin ve ülkelerin ekonomik kayıplarına neden olan dev dalgalardır.

Tsunamilerden korunma amaçlı olarak 1948 yılında "Uluslararası Tsunami Uyarı Merkezi" kurulması gündeme gelmiştir. 24 saat boyunca Pasifik kıyılarında etkili olan sarsıntıları kaydederek olası tsunami uyarısı yapan bu merkezin verileri kullanılarak dalga boyları takip edilir. Tsunamilerin önlenmesi çok mümkün olmasa da erken uyarı sistemleri sayesinde kıyıların boşaltılması, deniz taşıtları ve kara taşıtlarının daha içerilere taşınması sağlanabilir.

203
28
202
5
3
100
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.