Türk birliğinin sağlanmasında İslamiyet’in katkıları

Türk birliğinin sağlanmasında İslamiyet’in katkıları
Türk birliğinin sağlanmasında İslamiyet’in ne gibi katkılarıolmuştur?

Soru : Türk birliğinin sağlanmasında İslamiyet’in ne gibi katkıları olmuştur?

Türk birliğinin sağlanmasında siyasi, dini, sosyal ve kültürel olarak birçok etki bulunmaktadır. Türklerin İslam’ı kabul etmesinden sonra adil bir düzen oluşturmak adına yapığı çalışmalar da devletleşme temayülüne dönüşmüştür. Türk birliğinin sağlanmasında İslamiyet’in kabul edilmesinin katkıları bulunmaktadır.

İslam’da birlik ve beraberlik, sosyal düzen, ekonomik düzen, başa bağlılık, insan hakları, akraba ilişkileri, anne ve baba hakkı gibi konuların Türklerin bir ve beraber olarak bir arada yaşamalarına ve örf ve adetlerine bağlı kalmalarına neden olmuştur. Tarımla uğraşmaya geçerek yerleşik hayatı da öğrenmişler ve toprağa bağlı faaliyetler yapmışlardır. Türkler birçok devlet kurmuş ve medeniyetler meydana getirmişlerdir.

Ilk Türk-Islam devletlerinin yönetim anlayışları Islamiyet öncesi Türk töre anlayışı devam etmiştir. Türk kültür ve medeniyeti Karahanlılar döneminden itibaren Türk kültürünün Islam kültürü ile kaynaşması ile Türk-Islam medeniyetinin temelleri atılmıştır. Ilk Türk-Islam devleti olan Gazneliler, kültürlerini ve devlet yapılarını geliştirerek daha sonraki Türk-Islam devleti olan Büyük Selçuklu Devleti'ne ve daha sonraki devletlere aktarmışlardır. Türklerin cihan hakimiyeti duygusu ilk dönemlerden itibaren bulunmaktaydı. Islam dini bu noktada Cihad anlayışı ile Türk birliğinin sağlanmasına katkı sağlamıştı. Bir noktadan sonra Islamiyet'i seçmiş tüm Türkler cihad çağrısı yapıldığında bir araya gelmekte ve düşmana karşı koymaktaydılar.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum